Доктор советува: Овој дел на овошјето е најопасен, а сите мислат дека е здрав

Професор д-р Воислав Перишиќ во една српска утринска емисија разговараше за штетноста на пестицидите и нивното отстранување.

„Ќе ви кажам еден факт што многу ќе ве вознемири, 15 проценти од пестицидите, инсектицидите што се прскаат на овошјето и зеленчукот, не можат да се отстранат и ние ги внесуваме во телото. Тогаш прашањето е, што ќе прави нашиот црн дроб? “со тоа? Пестицидите и други хемикалии може да се задржат”, вели тој и даде пример за јаболко.

„Утринава јадев свежо јаболко, од пазар. Имам и една која стоеше дома. Таа која ја имам дома нема маска „кожа“, додека пак јаболкото од пазар има. За да го измиете јаболкото мора. За да се измие јаболкото, мора со оцетна киселина. Сода бикарбона може да се користи, но прашањето е, за каков вид пестицид станува збор? Оставете да отстои 15 минути во раствор од оцет, ако пестицидот е основата, киселината ќе го раствори. Но, ако пестицидот е киселина, како и повеќето од нив, тогаш ви треба сода бикарбона“, додава тој.

Растворот против пестициди можете да го направите со 10 грама сода бикарбона на едно литро вода или 100 мл. оцет на 300 мл. вода.

„Потоа добро исперете, па излупете го! Здрава е кората, но под неа се концентрираат токсини па затоа не треба да се јаде кората. Задолжително гледајте кај е рачката и дното, и тоа добро излупете го бидејќи итаму се концентрираат пестициди“, посочи докторот.