Некои овошја имаат голема концентрација на пестициди и мали инсекти на себе, а тие можат да останат и по обичното миење со вода.
Еве како:
- Миење со оцет
Оцетот е една од соодветните намирници за миење на овошјето. Општо познато е дека треба малку да почекате со миењето на грозјето доколку не планирате да го јадете, бидејќи ќе спречи дополнителната влага да го забрза процесот на скапување.
- Потопување во оцет, вода и малку сол
Во длабок сад измешајте вода и оцет. Ова е најефективната концентрација за отстранување на бактерии и пестициди.
Ставете го овошјето (јаготки, грозје, бобинки) во растворот и оставете да отстои 5-10 минути. Потоа исплакнете гоубаво со ладна вода.
Миењето со вода ќе ги отстрани преостанатите бактерии или остатоци, а исто така ќе го елиминира и вкусот на оцет.