Домаќинките веќе подготвуваат се што е потребно за зимата, а некои полици веќе се украсени со тегли со сок од домати, џем и мармалад.
Иако ќе се согласите дека е полесно да се оди до продавница и да се купи готов производ, сепак жените од нашите простори остануваат верни на традицијата и вкусот кој ништо не може да го замени.
Најважно при подготовката на зимското складирање е правилната подготовка на шишињата и теглите. Овој чекор не смеете да го прескокнете, бидејќи доколку шишињата или теглите не се 100% чисти, сите ваши напори може да отидат во отпад.
Дека советите на нашите баби се вредни како злато, докажуваат и овие со кои на најдобар и најбрз начин ќе подготвувате тегли и шишиња за зимата.
Првото нешто што треба да направите е добро да ги измиете теглите и шишињата со детергентот за садови што вообичаено го користите. Кога ќе се исцедат, нежно избришете ги со чиста памучна крпа.
Задолжителен чекор е стерилизацијата на стаклената амбалажа во која ќе го ставите зимувачот. Загрејте ја рерната на 100 степени, наредете ги теглите во плехот со отворот надолу и ставете ги да се загреат 15-20 минути.
Внимателно извадете ги од рерна и слободно додадете џем, ајвар, зеленчук… додека теглите се уште се топли.
Сепак, она на што многумина забораваат се капачињата и капаците, кои исто така треба да бидат совршено чисти, а најдобро е да ги сварите во големо тенџере.