Цвеклото е многу здрав зеленчук, кој се користи во кулинарството, но и медицината. Богат е со витамини, фолна киселина и витамин Б комплекс (Б2, Б3, Б6), а содржи натриум и калиум, како и јод.
Цвеклото го поддржува формирањето на црвени и бели крвни клетки, создавање антитела во имунолошкиот систем, влијае на правилното функционирање на нервниот и дигестивниот систем, изгледот на кожата, јодот го поддржува правилното функционирање на тироидната жлезда и натриум и калиумот влијае на правилното функционирање на мозочното ткиво и развојот на мускулите.
Најсвежо е со лисја што личат на блитва. Ако го нема, цвеклото може да биде старо и до 2-3 недели, а кога ќе ги изберете, одберете месести, цврсти плодови со светла боја.
Состојки:
- 5 кг цвекло
- 500 мл оцет
- 2 литри вода
- 60 гр сол
- 80 гр шеќер
- 1 кесичка конзерванс.
Подготовка: Измијте ја цвекло, а потоа отстранете ги врвовите од двете страни. Наредете во поголемо и подлабокп тенџере, а потоа истурете вода. Треба да има многу вода, бидејќи ќе треба подолго време да се готви, најмалку 2 часа.
По час и половина, земете нож или вилушка и боцкајте го цвеклото за да видите колку е зготвено. Слободно прободете го до средината, за да видите дали се уште е тврдо во средината, а потоа гответе уште половина час. Процедете и оставете да се излади целосно.
Во друг сад, ставете оцет, вода, сол и шеќер да се вари. Кога ќе зоврие, тргнете го од оган и покријте го, а по 10 минути, додадете конзерванс и промешајте, брзо ќе се раствори.
Излупете го разладеното цвекло, измијте го, а потоа и исечете го на кругчиња. Пополнете ги теглите со ставање на теглата на дланката и потоа хоризонтално редење на ролната на ролната, па затоа најдобро е да ја наполните внатрешноста, а потоа да ја свртите теглата вертикално и да завршите со редење.
Истурете ладен оцет со прелив над секоја тегла, така што течноста е еден сантиметар над цвеклото. Ставете целофан и капаци и чувајте на суво и темно место додека не се сервира.
Од оваа мерка ќе добиете 9 тегли.