Француски леб во бабин стил! Крцкаво и здраво, а еве како да се испече

Наместо да купувате француски леб во пекара, можете да направите домашен леб по рецептот на вашата баба.

Ви треба:

1 кг брашно
30 гр свеж квасец
1 лажичка шеќер
550 мл млака вода
1 лажичка рамна сол
3 супени лажици маслиново масло

Подготовка:

Квасецот издробете го во малку топла вода, додадете шеќер и измешајте. Оставете да се пени. Во тавата истурете брашно, вода и квасец. Измешајте, додадете масло и сол и добро работете со рацете.

Оставете да одмори 30 минути. Распоредете на масата, измешајте малку, па одвојте топчиња од 300 гр и со рака обликувајте ги. Покријте да одмори 6 минути.

Секое топче развлечете го со големина на плех од рерна. Покријте го плехот со хартија за печење. Расукајте го тестото во тенки кифлички и ставете ги на плех, свиткајќи ја хартијата за да не се допираат кифличките.

Исечете дијагонално на три места со остар нож. Покријте да одмори 10 минути, потоа печете на 220 степени, па намалете на 200 степени и печете го францускиот леб 45 минути за да бидат во право.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното