„Фрлете ја храната допрена од поплавите, одврзете го добитокот“: АХВ со итни препораки за граѓаните во критичните региони

Поради зголемените водостои и излевањето на реките во неколку региони низ државата, Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) денеска излезе со итен апел до населението. Со цел да се спречи појавата на заразни болести кои можат да се пренесат преку загадена вода и храна, надлежните издадоа сет на препораки за заштита на здравјето на луѓето и благосостојбата на животните.

Од Агенцијата апелираат граѓаните будно да ги следат информациите во медиумите за временската прогноза и состојбата со водоснабдувањето, но и строго да се придржуваат до следниве правила во поплавените подрачја:

Вода за пиење и хигиена: Ако е матна, не ја пијте!

Во регионите каде што веќе има излевање на реките и поплавување на домовите и земјоделските површини, посебно внимание мора да се обрне на водата од индивидуалните водоводни објекти (бунари и локални извори).

  • Заматување: Доколку забележите и најмало видливо заматување на водата, истата строго се забранува да се користи за пиење и за готвење. Оваа забрана важи сè додека состојбата не се санира и не се добие официјална лабораториска потврда дека водата е хемиски и бактериолошки исправна.
  • Хигиена на раце: Редовното миење на рацете е клучно, особено по контакт со вода од поплавата или со предмети што биле поплавени, како и пред секоја подготовка на храна.

Безбедност на храната: Правило на „70 степени“

Поплавите носат голем ризик од контаминација на храната со отпадни води. АХВ ги советува домаќинствата во погодените подрачја:

  1. Фрлете ја загадената храна: Храната која дошла во контакт со вода од поплавата – без разлика дали била во поплавени фрижидери, замрзнувачи или подруми – не смее да се користи. Се препорачува таа веднаш да се фрли.
  2. Заштита на намирниците: Готовата храна мора да се чува на високо и заштитено место за да не дојде во допир со отпадните води.
  3. Термичка обработка: Храната што е безбедна за употреба, задолжително треба да се подготвува со чиста вода и термички да се обработи на температура повисока од 70 степени Целзиусови.
  4. Овошје и зеленчук: Свежите производи треба темелно да се измијат, исчистат, повторно да се измијат и по можност термички да се обработат.
  5. Исхрана за бебиња: Во поплавените домаќинства каде што има мали деца, се препорачува тие да се хранат исклучиво со индустриски подготвена храна (теглички/кашички) за да се избегне секаков ризик.

Заштита на животните: Одврзете го добитокот ако евакуирате

Сопствениците на домашни миленици и одгледувачите на добиток имаат законска и морална обврска да се грижат за животните и во услови на елементарна непогода.

  • Евакуација: Доколку морате итно да го напуштите домот, а не можете да ги понесете животните, тие мора да се префрлат на безбедно место.
  • Штали и врзани животни: Ако животните се во штала и се врзани, тие задолжително треба да се одврзат. Доколку постои можност, треба да се дислоцираат на повисоко место каде што ризикот од поплавување е помал.
  • Храна и вода: На безбедно и суво место треба да се складира и сточната храна, а на животните мора да им се обезбеди пристап до свежа вода.

Одгледувачите треба да бидат во постојан контакт со надлежниот ветеринар за совети и евентуална медицинска грижа за животните во кризните подрачја.