Германската економија продолжува да паѓа, a еве како тоа влијае во регионот!

Во екот на слабоста на германската економија, во втората половина на 2023 година, се очекува падот на индустриското производство во Хрватска и извозот на стоки да се забрзаат, а индустриските производствени компании во Хрватска би можеле да забележат пад на извозот на стоки до десет проценти оваа година, посочува Фокус од ХУП.недела.

Како што се потсетува во најновата публикација напишана од главниот економист на Хрватското здружение на работодавачи (ХУП), Хрвоје Стојиќ, германскиот БДП падна, како што се очекуваше, во третиот квартал со стапка од 0,1 отсто по квартал, а личната потрошувачка на Со слична стапка се намалија и германските граѓани.

Тој оценува дека германската економија, под товарот на силно влошување на условите за финансирање, дополнително ќе опаѓа во четвртиот квартал од оваа година.

„Ова воопшто не е изненадувачки ако се земе предвид дека во последните 50 години во Германија, секој циклус на раст на каматните стапки редовно доведува до рецесија, со просечно заостанување од три четвртини од почетокот на зголемувањето на основната каматна стапка до почетокот на рецесијата“, забележува Стојиќ во делот од публикацијата во која се анализираат последиците од падот на БДП во Германија врз извозот на хрватски стоки.

И покрај неодамнешното стабилизирање на фабричките нарачки, вели тој, нивното влошување во наредната година ќе има негативен ефект врз трендот на индустриското производство откако германските компании во најголем дел ги исполниле нарачките акумулирани за време на пандемиската криза.

Имено, вели Стојиќ, преработувачката индустрија се повеќе се сопнува под товарот на слабата глобална побарувачка и нарушената конкурентност, поради поскапото стегање на клучните извори на енергија како и растот на еврото на штета на конкурентноста на компаниите.

Неодамнешниот колапс на новите нарачки сугерира и нагло намалување на градежната активност, посочува тој.

Тој наведува дека, иако инфлацијата забавува, а платите го забрзуваат растот, расположението на потрошувачите е значително влошено, па не се очекува закрепнување на личната потрошувачка.

„Затоа, во 2023 година очекуваме слаб раст на економијата на еврозоната од околу 0,3 отсто со пад на германскиот БДП од околу 0,5 отсто“, е оценката на главниот економист на ХУП.

Под претпоставка дека рецесијата ќе трае до пролетта следната година, намалениот статистички пренос укажува на натамошен пад на германската економија со стапка од 0,3 отсто и стагнација во еврозоната, со раст на БДП на ниво од 0,1 отсто во 2024 година. додава тој..

Со забелешката дека Европската централна банка (ЕЦБ) нема да брза со подобрување на условите за финансирање додека трајно не ја намали базичната инфлација, Стојиќ пишува дека германските компании се сè позагрижени за неизвесните економски и климатски политики на владата, што треба да се гледа во контекст на силно влошување на атрактивноста на Германија како инвестициска дестинација.дестинации во последните десет години.

Имено, според Стојиќ, квалитетот на бизнисот во Германија со години се влошува поради застарената патна мрежа, долгите процедури за издавање деловни дозволи, образовните стандарди и високите даноци.

„Во пресрет на слабостите на Германија, во втората половина од годината очекуваме одредено забрзување на падот на индустриското производство во Хрватска и на извозот на стоки. Од ова произлегува дека компаниите за индустриско производство во Хрватска би можеле да забележат пад на извозот на стоки и до десет проценти“, смета Стојиќ.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.

ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

spot_img

Најважното