Со возраст, вашиот метаболизам природно се забавува, па она што некогаш било незабележано сега може да влијае на вашата тежина. Експертите предупредуваат дека некои вообичаени навики за појадок можат тивко да ги саботираат вашите напори за слабеење, особено откако ќе наполните 40 години. Нутриционистката Сара Гароне објаснува за „ Јади го ова, не тоа“ како малите промени можат да направат голема разлика.
„Како што старееме, нашиот метаболизам се забавува, затоа немојте да се изненадите ако по 40-тата година не можете да јадете висококалоричен појадок без тоа да влијае на вашата тежина“, истакнува таа. Подолу, ги истакнуваме петте најчести грешки при појадокот што би можеле да го поткопаат вашиот план за здравје и фитнес.
Бидејќи нутритивните потреби се менуваат со возраста, важно е да се обрне внимание на големината на порцијата. „Како и со секој друг оброк, контролата на порциите е клучна за појадок“, вели Гароне.
Наместо да ја проценувате количината на храна што ја јадете, експертот предлага да користите мерни чаши или кујнска вага. „Користете ги наведените големини на порциите како водич за вашите оброци“, додава таа. Оваа едноставна навика помага да се спречи несвесното прејадување и овозможува подобра контрола на внесот на калории.
Појадокот е често оброкот во денот кога јадеме најмногу шеќерна храна, истакнува Гароне, наведувајќи ги печивата и житарките со додаден шеќер како главни виновници. „Едноставните шеќери во овие намирници не се многу заситувачки. Тие се варат брзо, давајќи краткотраен наплив на енергија, но може да почувствувате глад набргу потоа“, објаснува таа.
Наместо тоа, изберете храна богата со растителни влакна и протеини, како што се овесни снегулки, јајца или смути со растителни протеини, што ќе ве држи сити до ручек и ќе спречи ненадејни флуктуации на шеќерот во крвта.