Грција ги укина рестриктивните мерки за вакцинирани против КОВИД-19

Од денеска Грција ги укинува рестриктивните мерки за вакцинирани лица, вклучително и странци.

Од денес, против сертификат за вакцинација во Грција, можете да посетувате ресторани во затворени простории, да не ги набудувате вечерните часови воведени во неколку области и слободно да одите на спортски настани.

Вакцинираните граѓани се уште имаат обврска да носат маски во продажните места и во јавниот превоз. Владата го ограничува движењето на луѓе без имунизација што е можно повеќе. Од нив се бара да се тестираат двапати неделно за да одат на работа.

Областите во северна Грција кои се уште имаат вечерен час се статистички ниски по стапки на имунизација. Некои медицински експерти сметаат дека слободното движење на вакцинираните луѓе е голем ризик, па дури и предвидуваат ново зголемување на бројот на заразените.

Во исто време, секојдневно има протести од луѓе кои не сакаат да се вакцинираат. Вчера медицинските лица протестираа со голема демонстрација пред зградата на Врховниот суд во Атина, која мора да одлучи дали задолжителната имунизација на здравствените работници го крши Уставот.