Храна што буди страст – шест најсилни афродизијаци од кујната

Многу од нив веќе ви се на дофат.

Велат дека љубовта оди низ желудникот – и не се во право само поетите, туку и науката е во право. Од античко време до денес, луѓето барале храна што ги буди сетилата, ја зголемува енергијата и ја разгорува страста. Многу од овие афродизијаци се веќе на дофат – во вашата кујна, објавува Vijesti.me.

Најмоќните природни афродизијаци, кои не само што го хранат телото, туку и создаваат таа незаборавна искра:

Темно чоколадо – слатка страст

Темно, горчливо, полека се топи на јазикот, ослободувајќи фенилетиламин – истото хемиско соединение што телото го произведува кога сме заљубени. Го крева расположението, ја подобрува циркулацијата и дава чувство на задоволство.

Како да се сервира: неколку коцки со чаша црвено вино или чоколаден фонду со свежи јагоди – класика што никогаш не разочарува.

Мед – златниот еликсир на љубовта

Во античките култури, медот се сметал за храна на боговите и симбол на плодноста. Неговата густа, златна текстура и сладост не се само уживање за непцето – медот содржи витамини од групата Б и ензими кои ја враќаат енергијата и го зголемуваат либидото.

Како да се сервира: лажица мед со ореви или бадеми, или како прелив врз свежо овошје за лесен, заводлив десерт.

Чили пиперки – оган во устата и срцето

Капсаицинот од лутите пиперки го забрзува пулсот, го загрева телото и ослободува ендорфини – хормоните на среќата. Тоа мало чувство на пецкање и топлина потсетува на возбудата што доаѓа со заљубувањето.

Како да се сервира: во сосови за месо или риба, наросен врз тестенини или како изненадување во чоколаден десерт.

Ѓумбир – зачин што ја раздвижува крвта

Остриот и освежителен мирис на ѓумбир ги буди сите сетила. Ја стимулира циркулацијата и дава моментален наплив на енергија, а во исто време го загрева телото одвнатре. Во многу култури, се смета за зачин за вљубени.

Како да се сервира: Чај од свеж ѓумбир со мед, смути или рендан во маринада за месо и риба.

Остриги – класика на морска храна

Симбол на луксуз и заводливост, остригите се богати со цинк, клучен минерал за производство на полови хормони. Легендата вели дека познатиот љубовник Казанова јадел десетици остриги дневно за појадок – и се колнел во нивната моќ.

Како да се сервира: Сурови со неколку капки лимон или печени со путер и билки.

Бамја – древната храна на љубовта

Дури и фараоните знаеле дека оваа зелена мешункаста грашок поседува посебни моќи. Бамијата е богата со цинк и магнезиум – минерали кои ја зголемуваат енергијата и го стимулираат производството на хормони.

Но, вистинскиот шарм лежи во нејзината свиленкаста, нежна текстура, која, кога нежно се крчка во доматен сос или зачини, наликува на допир. Во многу култури, бамијата е симбол на плодност и сензуалност – јадење кое се дели, се јаде бавно и се памети долго време.

Предлог за сервирање: пржено со маслиново масло, лук и домати со чаша црвено вино или во егзотично кари со кокосово млеко и ѓумбир.

Афродизијаците не се магични напивки, но се совршени сојузници кога сакате вечерата да стане искуство што ги ангажира сите сетила.

Изберете го вистинскиот момент, намалете ги светлата, вклучете ја музиката – и оставете ја храната да си го направи своето.