Исплакнете ги варените јајца со ладна вода, еве зошто

Дали е препорачливо варените јајца да се плакнат со ладна вода? Кои се предностите и недостатоците? Еве ги одговорите.

Варените јајца се добредојдени на повеќето маси за појадок – иако Германското здружение за исхрана сега препорачува консумирање само едно јајце неделно (и не повеќе од три).

Кога станува збор за варење јајца, често се поставува прашањето: Дали јајцата треба да се плакнат со ладна вода по варењето – или не? Мислењата за ова се разликуваат – и со добра причина. Плакнењето има свои предности и недостатоци. Еве ги:

Причини за плакнење јајца со ладна вода

Јајцето престанува да се готви одвнатре. Кога јајцето ќе се извади од топла вода и ќе се излади со ладна вода, температурата на лушпата брзо паѓа под 70 °C. Со ова се завршува процесот на готвење во јајцето, објавува Govorise.

  • Значи, ако подготвувате меко варени јајца, се препорачува плакнење, бидејќи тоа ќе ја одржи посакуваната конзистенција и ќе спречи јајцето да стане премногу стврдно.
  • Ова не е потребно со тврдо варени јајца.

Јајцето повеќе не е премногу топло. Иако ова не е кулинарска причина, сепак е практична: јајце директно од врела вода е речиси 100°C и можете брзо да се изгорите. Ако брзо го изладите под ладна вода, полесно е да го држите во рака и да го лупите.

Дали јајцата во фрижидер се полесни за лупење? За жал, не. Како што објасни физичарот Томас Вилгис за списанието SZ во 2022 година, лупењето се зголемува со возраста на јајцето, а не поради ладењето. Причината: „Кај свежо снесените јајца, протеините се врзуваат посилно за внатрешната обвивка“, вели Вилгис. Веб-страницата Open Science исто така дојде до истиот заклучок во мал експеримент.