Постојат многу рецепти за јадења од мелено месо, а меѓу најпопуларните се плескавиците, ќебапите, ќофтињата и шницлите. Иако овие јадења се лесни за подготовка, постојат неколку трикови кои можат значително да го подобрат нивниот вкус.
Еден од тие трикови е додавање на необична состојка – шеќер – во смесата со месо. Ова ќе ги направи вашите кабаби, колачиња или шницли посочни и повкусни, пишува Klix.ba.
Иако на прв поглед изгледа необично, шеќерот помага да се балансира вкусот, особено ако јадењето е премногу солено или кисело.
Придонесува и за создавање на крцкава кора која дополнително ја подобрува текстурата и вкусот на садот.
Клучот е да не претерувате – доволно е една лажичка шеќер по килограм мелено месо. За уште подобар резултат, можете да додадете малку зовриена вода во смесата.
Овој едноставен трик ќе обезбеди вашите јадења од мелено месо да бидат посочни и повкусни од кога било досега.