ЧОКОЛАДНА торта од лава е десерт кој своето име го должи на неговата топла внатрешност која се состои од стопено чоколадо. Познат е и како chocolate coulant (coulant на француски значи течност), но не треба да се меша со чоколаден фондан, мала торта која содржи многу малку брашно, но многу чоколадо и путер и се топи во устата, но не на чинијата.
Иако тортата од лава изгледа многу импресивно, таа е исклучително лесна за подготовка, а се што ви треба се 5 многу вообичаени состојки, сад и жица за матење.
Важно е да се запамети дека совршено испечената торта од лава има само малку стопен центар и чоколадото од него не треба да тече на чинијата како поток. Не е секогаш лесно да се постигне вистинската рамнотежа, но сигурни сме дека ќе успеете, со неколку едноставни совети кои ви ги подготвивме денес.
Состојки
Како по правило, чоколадната торта од лава содржи пет состојки: путер, јајца, шеќер, чоколадо и брашно. Путерот и чоколадото треба да се стопат заедно, а јајцата или да се изматат со шеќер додека не се добие густ крем или да се одвојат и да се матат белките во крути врвови. Понекогаш се додава и лажица кафе за да се подобри вкусот на чоколадото, а често се додава и екстракт од ванила, сол и цимет.
Чоколадо
Чоколадото е ѕвезда овде и треба да го искористите најдобриот квалитет што можете да си го дозволите. Чоколадните чипови за колачи и пусти кои можете да ги најдете во продавниците содржат премаз што ги прави отпорни на топење и им помага да ја задржат формата по печењето, што во никој случај не е идеално бидејќи сакате сите состојки да се стопат и да се спојат беспрекорно. Наместо тоа, треба да користите висококвалитетно темно чоколадо со најмалку 60% какао.
Кафе
Секогаш кога печеме чоколадна торта или брауни, сакаме да додадеме малку кафе за да го продлабочиме вкусот на чоколадото, а овој трик го научивме од познатата готвачка Ина Гартен. За чоколаден вкус кој навистина ќе ве маѓепса, измешајте 1 лажица инстант кафе во стопената чоколада и путер пред да ги измешате во јајцата.
Центар
Најтешкиот дел од печењето на оваа торта е да се одреди точниот момент кога треба да се извади од рерна. Трикот што го користиме за да го одржиме центарот совршено стопен е прилично едноставен. Откако ќе ги стопите чоколадото и путерот, смесата чувајте ја во фрижидер и оставете да се излади полни два часа. Потоа наполнете го тестото за колачи со стврднати чоколадни топчиња, непосредно пред печењето. Така, секогаш ќе постигнете совршено стопен центар, без потреба од нагаѓања.
Не смее да се залепи
Исклучително е важно тортата да ја извадите од калапот и да ја ставите на чинијата без никакво оштетување. За да спречите лепење и да обезбедите непречено отстранување од калапите, добро намачкајте ги калапите и посипете ги со малку брашно или, уште подобро, какао во прав.
Изберете го вистинското време
Бидејќи колачите од лава најдобро се уживаат директно од рерната, препорачуваме да ги ставите во рерна непосредно пред да заврши главното јадење. Времето за печење може да варира во зависност од вашата рерна, но овие мали колачи се печат прилично брзо, а вие сакате да ги подготвите веднаш штом гостите ќе бидат подготвени за десерт.
Состојки
– 150 гр чоколадо за готвење
– 100 маст или кокосово масло
– 2 лажици шеќер
– 2 лажици брашно
– 2 јајца
– 2 жолчки
Подготовка
Во сад над тенџере со вода растопете ги чоколадото и путерот. Внимавајте водата да не го допира садот, инаку чоколадото ќе се стврдне и ќе се згрутчи. Тргнете од оган.
Во друг сад измешајте ги јајцата и шеќерот. Кога ќе ги соединиме тие две состојки, во садот со измешаните јајца и шеќер истурете го изладеното чоколадо.
Керамичкиот сад премачкајте го со путер и малку посипете го со брашно за да не се залепи колачот. Внимателно истурете ја смесата во садот.
Печете 10 до 12 минути на 190 степени.