Како правилно да додадете сув квасец во тестото: Совети кои ќе ви помогнат да ги замесите најдобрите пецива

Повеќето почетници во кујната се плашат кога ќе слушнат дека треба да замесат леб или некое пециво. Кога ќе добијат рецепт од искусни готвачи, како мајки и баби, обично велат дека мерките се едукативни. Никогаш не сте сигурни кога ви треба која состојка да ја додадете.

Тестото, во принцип, многу лесно се подготвува, ако ги следите сите чекори, а потоа е само прашање на вежбање.

Ви откриваме одличен трик кој ќе ви помогне да го направите тестото одлично.

Научете како правилно да го користите сувиот квасец.

Она што е неопходно на самиот почеток е да се провери рокот на употреба. Ако му истекол рокот или пред да му истече, фрлете го бидејќи квасецот мора да биде целосно свеж за да успее пецивото уште при првиот обид.

Квасецот секогаш се додава во топла вода, не треба да врие, бидејќи така ќе ги уништи сите својства на квасецот.

И секако задолжително е да се додаде и една лажичка шеќер бидејќи помага квасецот побрзо да се активира.

Кога ќе се појават меурчиња, можете да додадете други состојки во квасецот.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.

ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ ВЕСТИ

spot_img

Најважното