Како правилно да го исечете кромидот? Ова се трите најдобри начини

КРОМИДОТ Е ОСНОВЕН додаток на многу јадења, а иако го користат речиси секој ден, многу луѓе сè уште не знаат како правилно да го исечат. Сечењето кромид не е наука, но ако сакате да станете вистински професионалец, научете да го исечете на овие три начини.

За почеток, важно е ножот со кој го сечете кромидот да е остар, па доколку не е остар, задолжително наострете го. Без разлика дали сакате да го исецкате кромидот ситно, исечете го на малку поголеми парчиња или на тенки кришки, еве на што треба да внимавате.

На помали парчиња, поголеми парчиња или во ливчиња

Кромидот ситно ќе го исецкате така што прво ќе му го исечете горниот дел од кромидот, а долниот дел ќе го оставите неисечен, а потоа ќе го излупите. Кромидот пресечете го на половина, а кога ќе го преполовите, секоја половина пресечете ја ситно со нож, но за да не се одвојат парчињата кромид. Потоа со нож исечете половина од кромидот хоризонтално, свртете го ножот вертикално и ситно исечкајте го.

@andy_cooks How to cut an onion 🧅 3 ways #cooking #food #foodtok #tips #fyp #viral ♬ fukumean – Gunna

Ако ви требаат поголеми парчиња кромид, прво отсечете ги врвовите од двете страни на кромидот, исечете го на половина и излупете го. Секоја половина исечете ја на шест до седум парчиња од едната страна, потоа превртете ја и исечете ја на пет до шест парчиња од другата страна.

Ако сакате да го исечете тенко кромидот, почнете така што прво ќе ги исечете врвовите на кромидот од двете страни, ќе го исечете на половина и да го излупите. Потоа секоја половина од кромидот ќе ја исечете на тенки кришки, за да бидат што поблиску еден до друг.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното