Како совршено да зготвите плескавица: Многу луѓе прават грешка која го загрозува нивното здравје

Кога месото ќе се меле и ќе се направи хамбургер, на него може да се рашират штетни бактерии, што е опасно.

Сочното пиперче сместено во вкусен хамбургер е идеален оброк за многумина. Но, истражувачите во Финска открија дека јадењето средно ретка колаче го зголемува ризикот од труење со храна за 30 пати, пишува Дејли Меил.

Ако сите хамбургери се готват посилно, само околу 180 луѓе во земјата би биле погодени од ешерихија коли (Е. коли) секоја година. Сепак, бројката би достигнала околу 5.300 ако секој од нив се служи средно-ретко, открија научниците од Националната администрација за храна.

Штетни бактерии

Додека штетните бактерии обично се ограничени на надворешноста на парчето месо, кога тоа е мелено и направено во месо од хамбургер, може да се прошири низ месото. Тоа значи дека ако темелно не ги загреете колачињата од мелено месо, постои ризик од труење со храна.

Тим од Финската управа за храна ги истражуваше претпријатијата за храна за нивните практики за правење хамбургери и спроведе проценка на ризикот. Анализата покажа дека ако само една десетина од хамбургерите се готват на медиум, на внатрешна температура од 55 °C, ќе има 100 случаи на труење со храна на 100.000 жители во Финска годишно.

Меѓутоа, доколку сите хамбургери се целосно сварени, само три лица од 100.000 би се разболеле. Говедското месо може да се зарази со бактерии кога се колат кравите, бидејќи бактериите од цревата на животните можат да ја контаминираат површината на месото, објасни британската агенција за стандарди за храна (FSA).

Сочното пиперче сместено во вкусен хамбургер е идеален оброк за многумина. Но, истражувачите во Финска открија дека јадењето средно ретка колаче го зголемува ризикот од труење со храна за 30 пати, пишува Дејли Меил.

Ако сите хамбургери се готват посилно, само околу 180 луѓе во земјата би биле погодени од ешерихија коли (Е. коли) секоја година. Сепак, бројката би достигнала околу 5.300 ако секој од нив се служи средно-ретко, открија научниците од Националната администрација за храна.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното