Како знаете дали месото е готово? Ова е трик од професионални готвачи!

Постојат неколку начини да се утврди кога вашето месо е готово. Исто така, секој има различен вкус и колку долго месото треба да биде на садот, честопати е индивидуално.

Еве неколку трикови за тоа како да го одредите степенот на термичка обработка на вашето месо, како и колку време е потребно за печење месо за да го подготвите точно според вашиот вкус.

Идеален начин да проверите дали месото е сварено е да го исечете на половина. Обрни внимание на текстурата и бојата на месото. Ако средината на стекот значително се разликува од слојот близу кората, месото не е доволно сварено.

Притисок

Овој тест се однесува на риби. За да утврдите дали рибата е добро пржена, притиснете ја со прстот на средина. Ако рибата е добро зготвена, кога ќе го притиснете парчето, таа ќе се претвори во бели „снегулки“.

Намалување

Нанесете го овој тест кога подготвувате ребра. Тие се подготвени кога ќе видите дека месото малку се повлече и ги остави коските полуизложени.

Сплит

Ова исто така важи и за ребрата. Кога месото ќе омекне толку многу што ќе можете да ги одделите ребрата со прстите, тие се термички добро обработени.

Боцкање

Еден од најдобрите начини да бидете сигурни дека месото е сварено е да го боцкате со показалецот. Ова се однесува на релативно тенки парчиња месо.

Еве како да притиснете за да утврдите како се готви вашето месо:

  • Лесно печено месо ќе произведе звук сличен на стискање кога ќе се притисне
  • Средно лесно печеното ќе се свитка при најмал притисок
  • Средно печено месо ќе се наведнува малку на притисок со мала и средна јачина
  • Добро испечено парче ќе покаже отпорност и на најмал притисок со својата цврста структура
Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното