Многумина домаќинства се решаваат да купат многу месо, и притоа се решаваат да го замрзнат. Прашање е колку таквото место може да стои замрзнато.
Пилешкото и мисиркино месо може да стои во замрзнувач до една година. Доколку замрзнувате парчиња како пилешки гради, батаци, крилца, тогаш употребете ги во рок од 9 месеци.
Свинското место исто така се замрзнува како телешкото. Ако свинското и другото црвено месо го исечете на коцки, може да стои 4-6 месеци, а печено од 4 до 12 месеци. Преработено свинско месо како сланина, колбаси, шунка може да бидат 1-2 месеци.
Телешкото месо може да стои од 6 до 12 месеци. Котлетите може да траат помалку поради коските – 4-6 месеци. Печеното месо може да биде замрзнато од 4 месеци до една година.
Меленото месо не би требало да биде подолго замрзнато од 4 месеци, додека виршлите може да стојат замзнати од 1-2 мееци.