Јадење во кое ќе уживаат љубителите на месо.
Состојки:
(за 3 лица)
– 3 поголеми или 6 помали свински кременадла без коски
– 3 чешниња мелени лук
– мешавина од мајчина душица, оригано, босилек, лук во прав, пипер, сол и бибер
– 4-5 лажици путер
– сок од еден мал лимон
– малку рендана кора од лимон
– 1/4 чаша бело вино
– морска сол
– мајчина душица
– свежо мелен црн пипер
– неутрална павлака по желба
Подготовка:
Измиеното и исушено месо посипете го со мешавина од зачини, тапкајте нежно и пржете на половина од количината путер, загреан на средна температура, околу 6-7 минути по страна.
Испржените херманади извадете ги на чинија и покријте ги да не се изладат.
Во тавата додадете вино, сок од лимон, кора од лимон, истиснат лук, малку мајчина душица, сол и бибер, намалете ја топлината, измешајте да се соберат остатоците од пржење од дното на тавата, вратете го месото и динстајте околу 15-20 минути со едно вртење.
Повторно извадете го месото, додадете го преостанатиот путер, по желба малку неутрален крем, оставете да зоврие, намалете ја температурата и варете кратко додека не се згусне.
Со сосот прелијте ги испржените сардини и послужете ги со прилог и салата по желба.
Пријатно!