Кременадла со сос од лимон и мајчина душица

Јадење во кое ќе уживаат љубителите на месо.

Состојки:

(за 3 лица)

– 3 поголеми или 6 помали свински кременадла без коски

– 3 чешниња мелени лук

– мешавина од мајчина душица, оригано, босилек, лук во прав, пипер, сол и бибер

– 4-5 лажици путер

– сок од еден мал лимон

– малку рендана кора од лимон

– 1/4 чаша бело вино

– морска сол

– мајчина душица

– свежо мелен црн пипер

– неутрална павлака по желба

Подготовка:

Измиеното и исушено месо посипете го со мешавина од зачини, тапкајте нежно и пржете на половина од количината путер, загреан на средна температура, околу 6-7 минути по страна.

Испржените херманади извадете ги на чинија и покријте ги да не се изладат.

Во тавата додадете вино, сок од лимон, кора од лимон, истиснат лук, малку мајчина душица, сол и бибер, намалете ја топлината, измешајте да се соберат остатоците од пржење од дното на тавата, вратете го месото и динстајте околу 15-20 минути со едно вртење.

Повторно извадете го месото, додадете го преостанатиот путер, по желба малку неутрален крем, оставете да зоврие, намалете ја температурата и варете кратко додека не се згусне.

Со сосот прелијте ги испржените сардини и послужете ги со прилог и салата по желба.

Пријатно!

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното