Кујнски прибор кој може да биде опасен по нашето здравје, некои содржат „вечни хемикалии“

Црниот пластичен прибор, пластичните даски за сечење и нелепливи тави може да испуштат штетни хемикалии во вашата храна.

Некои парчиња кујнски прибор го зазедоа своето место во нашите кујни поради нивната достапност, издржливост и леснотија на чистење. Сепак, неодамнешното истражување сугерира дека некои од овие предмети – црни пластични прибор, пластични даски за сечење и тави со нелепливи облоги – потенцијално можат да испуштат штетни материи во нашата храна.

Сигурно не е зачин каков што сакаме кога подготвуваме здрав оброк, пишува ScienceFocus, пренесува CityMagazin.

Значи, кои се ризиците поврзани со овие парчиња прибор и кои се побезбедните алтернативи?

Проблемот со пластичните прибор

Многумина од нас имаат комплет црни пластични шпатули, лажици и лажички кои се кријат во нашите кујнски фиоки. Новите истражувања покажуваат дека тие потенцијално можат да испуштат токсични забавувачи на пламен, како што е декабромодифенил етер (декаБРО), во нашата храна.

Овие хемикалии првично биле користени во електрониката за да се намали ризикот од пожар, а се наоѓаат во црна пластична прибор направена од рециклиран електронски отпад.

Една неодамнешна студија покажа дека 85% од тестираните црни пластични предмети за домаќинството, вклучително и контејнери за брза храна, играчки и кујнски алати, содржеле токсични отпорни на пламен, а кујнскиот прибор е меѓу највисоките концентрации.

DecaBDE е особено штетен и е поврзан со рак, нарушувања на хормоните и тироидната жлезда, развојни проблеми кај децата, невролошки нарушувања, како и токсичност на репродуктивниот и имунолошкиот систем.

Поради овие грижи, тој беше забранет во ОК во 2018 година со Стокхолмската конвенција на ОН за постојани органски загадувачи и од Агенцијата за заштита на животната средина во САД во 2021 година.

Научниците кои стојат зад неодамнешното истражување процениле дека луѓето би можеле да бидат изложени на просечно 34,7 делови на милион декаБДЕ дневно преку рециклирани црни пластични кујнски прибор – загрижувачки наод, бидејќи не постои општо прифатено ниво на безбедна изложеност.

Тоа е затоа што може да се акумулира во телото со текот на времето преку процес познат како биоакумулација, што значи дека дури и мали дози на крајот можат да достигнат токсични нивоа.

Со зголемувањето на свеста за секојдневната пластика, бидејќи истражувањата покажуваат дека некои материјали за кои се смета дека се безбедни можеби не се безбедни, што можете да направите?

Наместо црн пластичен прибор, можете да изберете алтернативи од нерѓосувачки челик или силиконски алтернативи за храна. Нерѓосувачкиот челик лесно се чисти и издржува високи температури без да испушта хемикалии.

Даски за сечење и микропластика

Пластичните даски за сечење можеби изгледаат безопасни во споредба со нивните застрашувачки кујнски колеги, како што се остри ножеви, ножици и ренде, но сепак можат да претставуваат скриен ризик за нашето здравје, пишува City Magazine.

При сечење на пластични плочи, мали делови помали од 5 mm, познати како микропластика, може да се ослободат од површината. Овие честички потоа можат да влезат во нашата храна и да бидат проголтани несвесно.

Во една неодамнешна студија, научниците од Универзитетот во Северна Дакота во САД ја проучуваа микропластичната контаминација што се ослободува при сечење зеленчук на полипропиленски и полиетиленски плочи. Проценките покажаа дека едно сечење може да ослободи до 1.114 микропластични честички – тоа е околу 15 mg.

Во текот на една година, просечниот човек може да внесе околу 50 грама микропластика, а има се повеќе докази дека микропластиката претставува сериозен ризик за здравјето на луѓето.

Истражувањата покажаа дека микропластиката може да навлезе во нашите артерии, потенцијално зголемувајќи го ризикот од срцеви и мозочни удари. Исто така, може да предизвика оштетување на ДНК, оксидативен стрес и зголемено воспаление, што го зголемува ризикот од болести како рак и автоимуни нарушувања.

Многу микропластики содржат и хемикалии кои го нарушуваат ендокриниот систем, што може да доведе до хормонални пореметувања, репродуктивни проблеми, метаболички нарушувања, астма и невролошки проблеми. Имајќи ги предвид овие ризици, микропластиката е исклучително упорна и може да се акумулира во телото со текот на времето, што предизвикува загриженост за нивните кумулативни долгорочни ефекти, кои се во голема мера непознати.

Замената на пластичните даски за сечење со алтернативи од бамбус или дрво може да ги намали здравствените ризици. Овие материјали се природно отпорни на бактерии, траат подолго и се поеколошки.

Вистината за нелепливи тави

Тавите со нелепливи премази се омилени кај домаќинките, бидејќи нивните мазни површини овозможуваат совршени јајца, нелепливи палачинки и безболно перење.

Сепак, хемикалиите што се користат во нелепливите облоги, познати како PFAS (перфлуороалкилни и полифлуороалкилни супстанции), предизвикаа здравствени проблеми. Тие се сметаат за „вечни хемикалии“ бидејќи исклучително тешко се разградуваат и се поврзани со здравствени проблеми како што се оштетување на црниот дроб, болести на тироидната жлезда, дебелина, проблеми со плодноста и рак.

Повеќето нелепливи тави денес се обложени со тефлонски (политетрафлуороетилен), PFAS познат како тефлон. Иако тефлонските тави во моментов се сметаат за безбедни, постои неизвесност за нивните потенцијални долгорочни ефекти врз здравјето, особено кога се користат на високи температури или кога ќе се оштетат.

Почетната грижа се фокусираше на перфлуорооктаноична киселина (PFOA), хемикалија која некогаш беше широко користена во производството на тефлон. Изложеноста на PFOA е поврзана со бројни здравствени проблеми, вклучувајќи оштетување на бубрезите и црниот дроб, болести на тироидната жлезда, висок холестерол и одредени видови на рак.

Добрата вест е што Агенцијата за заштита на животната средина им нареди на големите компании да престанат да користат PFOA до 2015 година, а сега е отстранет од новите нелепливи садови за готвење – затоа секогаш бидете внимателни со вашата стара тава.

Една од моменталните грижи за тефлонските тави е потенцијалното ослободување на отровни испарувања и честички кога тие се прегреваат. На температури над 260°C (500°F), тефлонски почнува да се распаѓа, ослободувајќи испарувања кои содржат PFOA и други токсични хемикалии.

Истражувањата сугерираат дека вдишувањето на овие испарувања може да предизвика состојба позната како „тефлонски грип“. Иако обично е привремена, состојбата може да биде посериозна за луѓето со проблеми со белите дробови.

Друга грижа е што изгребаните или оштетените тави со нелепливи облоги може да испуштат фрагменти од тефлонски во храната. Една студија покажа дека дури и една гребнатинка на тефлонската обвивка може да ослободи повеќе од 9.000 микро и нано честички, потенцијално контаминирајќи ја храната со штетни хемикалии.

Иако тефлонот повеќе не содржи особено штетен PFOA, безбедноста на поновите соединенија на PFAS сè уште е предмет на дебата, а долгорочното истражување засега е ограничено.

Chemours, производителот на тефлон, тврди: „Повеќе од 50 години користење на потрошувачите, заедно со лабораториско тестирање и рецензирани објавени истражувања, потврдуваат дека садовите за готвење обложени со тефлон се безбедни за употреба во нормални температурни услови.

„Тефлонските тави можат да издржат високи температури. Можете да загреете тефлонска тава до 260°C (500°F) без да ја оштетите облогата. Покрај тоа, 260°C (500°F) е далеку над температурите потребни за вриење, пржење и печење.

„Честичките од тефлонската обвивка не се штетни, дури и да се проголтаат.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното