Иако правењето крофни некому изгледа комплицирано, со неколку совети и добар рецепт, не мора да биде така. При правењето крофни најважно е тестото да нарасне двапати, просторијата да биде доволно топла, а маслото за пржење да биде на оптимална температура.
Февруари е месец во кој крофните се едно од најпопуларните задоволства, токму поради карневалот што доаѓа. Нивната подготовка можеби на почетокот изгледа комплицирана, но ако се придржувате до правилниот рецепт и одредени совети, ќе направите крофни како вистински професионалци.
Со цел да ги почестите членовите на вашето семејство и себе си со меки и сочни домашни крофни, подолу ви го пренесуваме најдобриот рецепт за крофни и дополнителни совети кои можат да ви го олеснат.
Најдобар рецепт за домашни крофни
Состојки:
– 430 гр обично брашно
– 240 мл млеко
– 60 гр путер
– 3 големи жолчки
– 2,5 лажички сув квасец
– 3 лажици вода (1 за активирање на квасецот)
– 3 лажички шеќер (1 за активирање на квасецот)
– прстофат сол
– 1 л масло за јадење
Подготовка:
За почеток, активирајте го квасецот мешајќи го со една лажица вода и една кафена лажичка шеќер. Покријте ја оваа смеса и оставете ја топла помеѓу пет и 10 минути или додека квасецот не почне да пени.
После тоа, во еден сад ставете ги сите преостанати состојки, додадете го квасецот и измешајте со миксер на кој сте го закачиле додатокот за нараснување на тестото. Измешајте сè околу две минути со најмала брзина, потоа зголемете ја брзината и мешајте уште 15 до 20 минути или додека тестото не стане лепливо на допир.
Извадете го тестото од миксер и кратко месете го со раце додека не стане мазно. Тука е важно да се внимава тестото да не се замесува премногу, бидејќи тогаш крофните ќе бидат густи. Тестото ставете го во претходно подмачкан сад, покријте го со крпа и ставете го на топло место да нарасне еден до два часа или додека не се удвои во волумен. Потоа тестото префрлете го на набрашнета површина каде што ќе ги исечете крофните и ќе го расукате на дебелина од еден сантиметар. Исечете што е можно повеќе крофни со чаша или тркалезен секач додека не останете без тесто.
Наредете ги исечените крофни една до друга, покријте ги со крпа и оставете ги да нараснат уште 45 минути до еден час или додека не се удвојат во големина. Кога крофните двојно ќе се зголемат, можете да ги испржите. Добро загрејте го маслото (ова ќе го знаете ако ја ставите рачката од шпоретот во маслото и околу неа почнат да се создаваат меурчиња) во поголем сад, потоа ставете три или четири крофни и пржете ги околу една или две минути на секоја страна или додека не поруменат.
Штом крофните ќе добијат златна боја, извадете ги од маслото и ставете ги на хартиена крпа да се изладат. Кога ќе се изладат крофните, можете да ги наполните со филот по желба, да ги посипете со шеќер во прав или да виткате гранулиран шеќер.
Дополнителни совети за правење одлични крофни
Со оглед на тоа дека додека правите крофни, понекогаш е лесно да направите грешка и да добиете резултат од кој на крајот не сте задоволни, применете ги овие неколку совети:
1. Доколку само што не сте го купиле сувиот квасец што ќе го користите и ви стои некое време, внимавајте на неговиот рок на траење, бидејќи може да се случи стариот квасец повеќе да не може да се активира. Ова би резултирало со тесто што не може да нарасне и вашите крофни би пропаднале.
2. Внимавајте на температурата во просторијата. Тестото ќе нарасне побрзо во топла соба.
3. Не додавајте повеќе брашно отколку што е наведено во рецептот, иако тестото може да изгледа лепливо. Ако вашето тесто е лепливо, само продолжете да го месите за да го разбиете глутенот.
4. Внимавајте и на температурата на маслото: ако не се загрее доволно, крофните ќе впијат премногу масло, а ако е премногу загреано, крофните брзо ќе изгорат.