Феноменалната комбинација на вкусови на грав, зеленчук и колбаси во еден специјалитет никого не остава рамнодушен.
Така се прави Тавче на гравче. Она што го разликува од гравот на кој сме навикнати е поголемата количина на зеленчук.
Состојки:
- 500 гр бел грав
- 200 гр кромид
- 150 гр црвен кромид
- 100 гр моркови
- магдонос
- Ловоров лист
- сол, бибер
- малку сода бикарбона
- половина чаша сок од домати
- 2 чешниња лук
- малку мелен црвен пипер
- 250 гр полусув колбас
- малку масло
Подготовка:
Гравот измијте го претходниот ден и потопете го во вода. Нека остане така преку ноќ. Пред правење, истурете ја оваа вода и истурете нова. Се остава да се вари околу половина час, па се процедува и повторно се налева ладна вода, па се става повторно да се готви. Морковот и магдоносот исечкајте ги, па додадете ги во гравот. Потоа додадете го ловоровиот лист, сол, бибер и сода бикарбона.
Вратете го гравот повторно да се готви. Погрижете се гравот да не зоврие. Во зависност од квалитетот на гравот, треба да помине околу 1 час за да се свари.
По половина час проверете го зрното, дали е меко и се распаѓа, ако не, оставете уште малку. Зрното треба да биде меко, но не треба да се превари и да се распадне.
Гравот повторно процедете го, не фрлајте ја водата во која се варени.
Кромидот и црвениот кромид ситно се сечкаат и се динста на малку масло. Варениот морков и магдонос извадете го од гравот и исечкајте ги. Ситно исецкајте го и лукот.
Ставете го сварениот грав во друг сад што може да оди во рерна. Додадете зеленчук, домати од домати, бибер и сол. Промешајте.
Колбасот исечкајте го на прстени и наредете го преку гравот. Потоа земете ја водата во која се свариле гравот и прелијте го толку за да потоне гравот. Потоа се става во рерна на 200 степени и се пече додека се фати убава кора, малку околу половина час, а може уште малку.
Послужете со салата од свежа зелка или кисела црвена пиперка.