Иако сите јаглехидрати припаѓаат на иста категорија на макронутриенти, тие не се создадени еднакви. Веројатно сте слушнале за едноставни и сложени јаглехидрати, но разбирањето на разликата може да има големо влијание врз вашето здравје.
Едноставните јаглехидрати присутни во храната како колачи, бонбони и слатки пијалоци брзо се вари и предизвикуваат ненадејни скокови на шеќерот во крвта. Напротив, сложените јаглехидрати, кои ги има во овошјето, зеленчукот, житариците од цели зрна, јаткастите плодови и семките, се вари побавно, обезбедувајќи стабилна енергија, пишува klix.ba, а пренесува N1 Загреб.
Ако не сте многу активни или јадете повеќе јаглехидрати од препорачаното, можеби претерате. Иако е тешко да се каже, еве пет знаци кои би можеле да покажат дека јадете премногу јаглехидрати.
1. Зголемување на телесната тежина
Дали забележавте дека облеката ви се стега или дека бројот на вагата се зголемува? Прекумерното внесување на едноставни јаглехидрати – како пица, чипс и слатки задоволства – може да доведе до зголемување на телесната тежина.
Рафинираните јаглехидрати немаат есенцијални хранливи материи.
2. Висок шеќер во крвта
Ако уживате во слатки чаеви, сокови, фрапучино или колачиња, рафинираните јаглехидрати може да предизвикаат зголемување на шеќерот во крвта. Кога јадете јаглехидрати, телото ги разложува на гликоза, форма на шеќер што влегува во крвотокот. Иако гликозата е потребна за енергија, прекумерното внесување, особено на рафинирани јаглехидрати, може да предизвика постојани скокови на шеќер. На долг рок, ова може да доведе до покачен шеќер во крвта, триглицериди и хронични болести како што е дијабетес тип 2.
За да го одржите балансот на шеќерот во крвта, намалете ги слатките и наместо тоа изберете сложени јаглехидрати како цели зрна и овошје.
3. Надуеност и запек
Дали се чувствувате подуени или имате проблеми со запек? Прекумерното внесување на рафинирани јаглехидрати, како што се белиот леб и засладените грицки, може да ја исфрли храната богата со растителни влакна која промовира здраво варење.
Храната богата со растителни влакна, како што се овошјето, зеленчукот, интегралните житарки, јаткастите плодови и семките, се неопходни за редовно варење. Влакната не само што го спречуваат запекот, туку и го промовираат растот на здрави цревни бактерии и го олеснуваат преминувањето на храната низ дигестивниот тракт, а со тоа ја намалуваат надуеноста. Ако вашата исхрана е богата со рафинирани јаглехидрати, обидете се да ги замените со храна богата со растителни влакна.
4. Ниска енергија
Ако вашата чинија е исполнета со рафинирани јаглехидрати, може да пропуштите клучни хранливи материи за енергија, како што се протеините. Хранливите материи како железото, кои се наоѓаат во говедското месо, морските плодови, леќата и гравот, помагаат во транспортот на кислород низ телото и одржување на нивото на енергија. Претерувањето со рафинирани јаглехидрати и недоволен внес на протеини може да резултира со чувство на замор и потенцијален недостаток на микронутриенти.
5. Депресија
Новото истражување покажува врска помеѓу високиот внес на шеќер и зголемениот ризик од депресија кај возрасните, што укажува на тоа дека прекумерното консумирање шеќер може негативно да влијае на менталното здравје. Иако депресијата треба да се лекува со стручна помош, намалувањето на внесот на шеќер може да помогне.
Од друга страна, истражувањата исто така покажуваат дека јадењето шарена храна богата со хранливи материи, како што се овошјето и зеленчукот, може да го подобри расположението. Дневниот внес на осум или повеќе порции овошје и зеленчук е поврзан со поголемо чувство на среќа, подобра благосостојба и задоволство.