Ни доаѓа Младенци, ова е традиционалниот рецепт: Вака нашите баби ги правеа свадбените колачиња послатки од мед

Направете мали колачи по стариот рецепт на нашите баби.

На 22 март, Православната црква и нејзините верници го слават денот во народот познат како Младенци, кој го слават сопружниците во првата година од бракот. На тој ден младите домаќинки ги пречекуваат гостите во својата куќа и ги покажуваат своите вештини како домаќинки. Еден од обичаите поврзани со Младенчиќи се Младенчиќи.

Младите домаќинки замесуваат 40 округли колачиња, ги печат и ги премачкуваат со мед, што ја изразува желбата склучените бракови таа година да бидат слатки. Треба да се напомене дека Младенчиќ секогаш се подготвува за пост, бидејќи тој паѓа за време на Великиот Велигденски Пост.

Состојки:

600 гр меко брашно
300 мл вода
45 гр свеж квасец
2 лажички шеќер
1 лажичка сол
3 лажици масло
мед за премачкување

Подготовка:

Во млака вода ставете шеќер, издробете го квасецот и оставете да нарасне. Истурете го маслото во соодветен сад, додадете го додадениот квасец, солта и замесете мазно тесто со полека додавање брашно. Покријте го садот со тестото со чиста крпа и оставете го на топло место 30 минути за тестото да нарасне. Тестото ставете го на набрашнета работна површина, развлечете го со сукало до дебелина од 1 cm, а потоа со чаша или кружен калап исечете кругови. Многу е важно да не ви остане тесто, туку целото тесто да се потроши за 40 колачиња. Наредете ги колачињата во плех обложен со хартија за печење. Покријте со крпа и оставете уште 30 минути да нараснат колачињата. Пред печење, боцкајте ги колачињата на неколку места, ако е можно, со гранче босилек. Печете ги во загреана рерна на 200 C околу 20-25 минути. Додека се уште се топли, испечените пилиња намачкајте ги со мед и оставете ги да се изладат пред да ги послужите.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното