Свет
13,251,981
Вкупно активни случаи
Updated on 21/06/2021 16:57 16:57
Македонија
273
Вкупно активни случаи
Updated on 21/06/2021 16:57 16:57
Македонија
5,477
Вкупно починати
Updated on 21/06/2021 16:57 16:57
Македонија
149,877
Вкупно оздравени
Updated on 21/06/2021 16:57 16:57

Одобрен првиот инсект за храна во ЕУ: Може да се користи за хамбургери, шејкови и бисквити

Земјите-членки на ЕУ постигнаа договор дека ларвите од брашно може да бидат етикетирани како „иновативна храна“, безбедна за јадење, објави Европската комисија во вторникот.

Договорот значи дека ЕУ наскоро ќе донесе закон што ќе овозможи потрошувачка на јадења со дехидрирано големо жолто брашно или негови ларви.

„Употребата на инсекти како алтернативен извор на протеини не е нова и редовно се јаде во многу делови на светот“, соопшти Комисијата.

Големото жолто брашно ќе треба јасно да биде означено како такво кога се користи во прехранбени производи, особено за да се предупредат луѓето кои можат да бидат алергични.

Инсектите може да се користат за хамбургери, протеински шејкови и бисквити. Комисијата наведува дека во моментов има уште 11 барања за употреба на инсекти за „нова храна“ во ЕУ и истите ќе бидат разгледани од Европскиот орган за безбедност на храната (EFSA).

Одлуката за големата мелница за жолто брашно формално ќе биде донесена во следните недели, наведува Комисијата, пренесува Хина.

Посочувајќи дека ова е прв пат некој инсект да биде одобрен за храна во ЕУ, Комисијата забележува дека веќе било можно да се консумираат инсекти во некои земји-членки. Но, тоа беше пред ревизијата на европската регулатива за нова храна од 2018 година, која предвидува дека целосните инсекти мора да бидат одобрени за употреба како храна.

Научниците со години истакнуваа дека големото жолто брашно е многу нутритивно вредно, има многу протеини и здрави масти. Ларвите можат брзо да се одгледуваат во подлоги како пекарски квасец, пченични трици, пченкарен скроб и брашно од компир. Тие веќе долго време се наоѓаат на пазарите во земјите од Југоисточна Азија.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com