Онколог: Ракот погодува се повеќе млади луѓе, меѓу причините е и ултра преработената храна

„Јадете, пијте и живејте добро“, советува професорот Хајат, кој по речиси половина век работа со ракот вели дека не постои вистинска диета против него, но одредени навики во начинот на исхрана и живеење можат да ја оддалечат болеста од нас. .

Во Франција го нарекуваат „Господин Рак“ Тој е еден од најпопуларните онколози Во 2000 година, проф. него, болеста не е само здравствен туку и политички проблем.

„Ракот, за жал, е една од најголемите неволји на човештвото, но во исто време е тема на која науката, медицината и политичката посветеност работат толку напорно што навистина постојат реални причини да се надеваме дека еден ден ќе можеме да да го искорениме“, изјави проф. Хајат за Нова ТВ.

Верува дека некогаш ќе има лек, но пред се верува во превенција и рана дијагноза. „Важноста на превенцијата често се минимизира, пред се од политички причини. Администрацијата на влада или законодавен дом трае 3-4-5 години, а периодот од вложување пари за превенција до моментот кога ќе имате помалку рак за лекување е 15-20 години“, пресметува проф. Хајат.

„Го убедив претседателот Жак Ширак во 2000 година. да се заложат за создавање на Национален план за борба против ракот. Оваа болест убива околу 150.000 луѓе во Франција секоја година, а бројот на нови случаи постојано расте и практично се удвојува на секои 20 години. Нема шанси политиката да не се вклучи во решавањето на овој проблем“, вели проф. Хајат.

„Кога ја започнав кариерата, пред речиси 50 години, рековме рак. Во 2000 година, сфативме нешто многу очигледно – ракот на дојката, ракот на дебелото црево или ракот на белите дробови не се однесуваат на ист начин. Ако го земете за пример ракот на дојката, ќе видите дека ако дадете еден лек на 10 жени, две ќе се подобрат, четири ќе закрепнат, три не. Тоа значи дека третманот не води до истиот резултат, бидејќи болеста не е иста. И ако треба да резимирам, денес во Франција имаме 420.000 нови случаи секоја година, а тоа се 420.000 различни видови на рак“, вели проф Хајат.

Тој потврдува дека ракот зафаќа се повеќе млади луѓе и дека скринингот се прави од сè помлада возраст. Според него, една од причините е ултра преработената храна. Меѓу другите фактори, според професорот, се загадувањето на воздухот, пестицидите, хемиското загадување.

Според него, не постои диета која може да не заштити.

„Иако напишав книга за диетата против рак, во неа објаснив дека не постои такво нешто, спротивно на она што го објаснуваат сите гуруа. Но, постојат навики во исхраната кои може да се следат. За мене не треба да се лишувате од ништо. „Само затоа што ќе испиете чаша млеко или ќе изедете стек, не значи дека ќе заболите од рак“, вели професорот.

„Земјата со најмногу рак се САД. Таму нутритивното богатство е нула. Додека имаме грашок во пролет, домати во лето. Склони сме да ги следиме годишните времиња и тоа е многу добро. Пијте сок од портокал во зима, во лето преферирајте јагода или друг сезонски овошен сок, но без портокали“, советува професорот.

Други фактори вклучуваат пушење, дебелина и стрес.