Овие 6 совети не спасуваат од вируси во зима

Вирусни инфекции и настинки , грип и сите патогени кои се во воздухот во текот на есента и зимата може да ве разболат. Вашиот имунитет може да биде ранлив на студено време, што го отежнува спречувањето на болеста. За среќа, постојат неколку паметни начини и совети како да се заштитите од вируси и настинки уште пред да се разболите. Паметните совети кои ќе ви ги понудиме за да започнете да ги практикувате токму сега, ќе го зајакнат вашиот имунолошки систем и ќе ве направат поотпорни на вируси и настинки во зима.

Консумирајте храна со витамин Д

Витаминот Д е многу важен за имунолошкиот систем. Во есен и зима, природните процеси на синтеза на витамин Д во телото преку сончева светлина се намалуваат поради недоволната изложеност. Во такви моменти, добро е да вклучите повеќе храна богата со витамин Д во вашата исхрана. Тоа се јајца, млечни производи, риба, морска храна, јаткасти плодови и семки, темно зелен лиснат зеленчук, агруми. Ако има недостаток на витамин Д во телото, имунолошкиот систем ја ослабува својата одбрана и стануваме подложни на настинки и вирусни инфекции.

Добијте максимална количина на здрав сон

Одморот и квалитетниот сон се од големо значење за имунолошкиот систем. Доколку во исто време имате редовен сон, а тој е длабок и небуден, ќе ве направи поотпорни на вируси и настинки. За време на спиењето се вршат повеќето витални функции во телото, метаболички процеси, апсорпција на вредни материи, што ја подобрува состојбата на имунолошкиот систем.

Јадете храна богата со цинк

Цинкот е минерал кој исто така е од големо значење за имунолошкиот систем, како витаминот Д. Оптималните количини на цинк се неопходни за добар имунитет. Фокусирајте се на храна која содржи цинк за да спречите болести и да го зајакнете имунитетот. Храна богата со цинк се риба, морска храна, јаткасти плодови, грав, спанаќ, авокадо, наут, семки од тиква, киноа, црвено месо, свежо млеко.

Вклучете пробиотици

Пробиотиците го поддржуваат имунолошкиот систем и можат да ве заштитат од разболување. Ги има во природно ферментирана храна, како јогурт, кисела зелка, кисели краставички, кимчи. Можете да ги земате и во форма на додаток на храна по ваш избор.

Не допирајте го лицето со рацете

Една од најчестите несвесни грешки што ги правиме и која го зголемува ризикот од заразување со вирусни инфекции и настинки е допирање на лицето и очите со валкани раце. На овој начин вирусите и бактериите лесно стигнуваат до нашето тело преку мукозните мембрани на устата, носот и очите. За да го намалите ризикот да се разболите, воздржете се од навиката да го допирате лицето.

Земете овлажнител за воздух

Во есен и зима загревањето на домот го суши воздухот во него. Ова влијае и на слузницата на респираторниот тракт, која исто така се суши. Кога нашите дишни патишта не се добро навлажнети, тие стануваат подложни на вируси кои лесно се лепат до нивните ѕидови и влегуваат во телото. За да го намалите овој ризик, опремете го вашиот дом со овлажнител за да ја подобрите состојбата на воздухот дома и да ве заштити од сушење на слузокожата на респираторниот тракт.