Баклата е или сакана или омразена. Како и бриселското зелје, таа има посебен вкус и мирис и навистина не треба да се зачинува. Највкусна е директно од водата, со малку путер и прстофат сол. Вреди да се експериментира малку и да се додадат печурки. Тие не само што го подобруваат вкусот на мешунките, туку и ги подобруваат нивните својства за слабеење.
Баклата се појавува сезонски. Вреди да се почека, бидејќи е богата со вредни здравствени состојки. Пред сè, богата е со протеини , поради што се препорачува за вегани и вегетаријанци. Богата е и со фолна киселина – 100 г сурова боранија покрива 106% од дневните потреби за овој вреден витамин. Покрај тоа, ги врзува жолчните киселини во дебелото црево и со тоа ја намалува концентрацијата на лош холестерол во крвта.
Боранијата не е зеленчук со особено нискокалорична вредност – 100 г од овие зелени мешунки содржат 110 kcal. И покрај ова, тие можат да ви помогнат да ослабете. Само затоа што, благодарение на нивната висока содржина на влакна, го забавуваат процесот на варење и ве прават да се чувствувате сити долго време. Тие исто така содржат мали количини масти. Покрај тоа, боранијата, со поддршка на функционирањето на нервниот систем, ви помага да преживеете кризи за време на слабеењето. А содржината на витамини од групата Б го подобрува метаболизмот на јаглехидратите.
Баклата најчесто се вари во вода и се служи со малку путер и прстофат сол. Од нив можете да направите и разни пасти и намази, вегански гулаш или фил за крокети, кнедли и палачинки. Исто така, вреди да се додадат печурки. Тие се нискокалорични и, како и баклата, содржат занемарлива количина на масти. Сепак, тие се вреден извор на високо сварливи протеини и влакна, што помага во одржувањето на соодветно ниво на холестерол во крвта. Поради присуството на различни фракции на влакна, печурките имаат позитивен ефект и врз состојбата на цревата и микрофлората.
Рецепт за грав со печурки
Состојки:
- 1 кг грав
- печурки, на пр. вргањ
- путер
- прстофат сол
Сварете ја гравчето во лесно посолена вода – колку да стане малку стврдно. Исцедете. Исчистете ги печурките и исечкајте ги. Загрејте го путерот во тава, додадете ги исечканите печурки и пржете ги додека не поруменат. Додадете ја сварената гравче и пржете сè заедно. Зачинете со сол по вкус.