Иако за повеќето намирници сметаме дека треба да се држат во ладилник за да се свежи и да не се расипат, со некои многу грешиме.
Имено, компирот и доматите не се чуваат во ладилник и тоа никако.
Вака ја губат текстурата, бојата и вкусот.
Чувајте ги на темно и суво место.
Ова е најчестата грешка со маргаринот – никако не правете вака
Кога готвиме и маргаринот треба да е на собна температура, омекнат и вкусен, често брзаме и грешиме, па го ставаме во микро.
Тогаш храната добива поинаква текстура и вкус.
Не грешете и секогаш топете го маргаринот на собна температура, тој треба да е мек, а не премек за јадењата да се вкусни.
Зеленчукот никако не го пржете вака – трик за вкусен ручек кој и готвачите го кријат
Ако сакате правилно да го варите зеленчукот и да му ја задржите бојата и витамините, знајте неколку трикови.
Најубаво е да се употребува за варење супа за хранливите состојки макисмално да се искористат.
За да ја задржи бојата треба да се вари во што е можно помалку вода и маснотија.
Никогаш не се вари или пржи без капак, иако тоа ретко каде го пишува.
Мали трикови за највкусни колачи – вака ќе биде мек и вкусен
Има неколку трикови кои треба да ги знаете кога правите колач.
Ако сакате да биде мек колачот, ви треба да додадете јајце во смесата за тесто.
Ако додадете и млеко, ќе биде ароматичен и вкусен.