Овој вид леб може да ви помогне да изгубите тежина, а го намалува и холестеролот

Здравствените експерти го препорачуваат ржаниот леб како соодветен додаток во исхраната за слабеење, советувајќи да може да се консумира секојдневно во умерени количини.

Шпанската нутриционистичка фондација ги нагласи здравствените придобивки од различните видови леб, нагласувајќи дека особено е корисен ‘ржаниот леб, пишува Експрес.

Тие рекоа: „Ржаниот леб се издвојува по неговата ниска содржина на маснотии – 3,3 грама на 100 грама производ – што го прави корисен за оние кои сакаат да изгубат тежина или да го намалат внесот на калории. Дополнително, неговата содржина на влакна ни помага да се чувствуваме сити и го подобрува варењето. Исто така, помага да се отстрани „лошиот“ холестерол, познат како LDL холестерол, со што се спречуваат кардиоваскуларни проблеми со одржување на артериите чисти.

„Ржаниот леб е богат со фосфор, кој ги зајакнува коските и забите, што е корисно за постарите, но и за оние кои се уште растат. Исто така, содржи минерали како што се железо, калциум, селен и натриум, заедно со здрави масни киселини. Ова го зајакнува имунитетот и го подобрува метаболизмот, што може да биде многу корисно за вегетаријанска или веганска исхрана“.

Рж квасецот им овозможува на микроорганизмите во цревата да го регулираат нивото на шеќер во крвта, меѓу другите придобивки. Откриле и дека кога јадеме ‘ржан леб, нивото на шеќер во крвта опаѓа побавно, што е многу позитивно за нашето здравје.

Здравствените експерти го препорачуваат ржаниот леб како соодветен додаток во исхраната за слабеење, советувајќи да може да се консумира секојдневно во умерени количини.