Пет знаци на замастен црн дроб кои можат да се забележат на лицето

Болестите на црниот дроб понекогаш тешко се откриваат во раните фази бидејќи немаат очигледни симптоми. Истражувањето презентирано претходно оваа година на состанокот на Ендокриното друштво предупреди на загрижувачкиот факт дека секој трет возрасен живее со нарушување на црниот дроб што може да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни болести, рак или дијабетес тип 2.

Заболувањето на замастен црн дроб може да биде предизвикано од дебелина, висок шеќер во крвта и високи масти во крвта. Оваа болест значително го оштетува црниот дроб и може да доведе до цироза, што е опасна по живот медицинска состојба.

Според лекарите, замастен црн дроб обично не предизвикува забележителни проблеми во раните фази, но постојат пет симптоми кои можат да се забележат на лицето:

жолта кожа и жолти очи (жолтица)
црвена кожа
розацеа
восочен изглед
видливи капилари на лицето.

Овие симптоми се јавуваат кога црниот дроб почнува да откажува и укажуваат на тоа дека телото се обидува да се исчисти од разни видови отпад. Во случај да ги забележите овие симптоми, консултирајте се со вашиот лекар за понатамошни чекори.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното