Сојата генерално се рангира како еден од главните извори на протеини за веганите и вегетаријанците.
Освен тофу и темпе, сојата може да се јаде и незрела. Едамам или зелената соја се млада, нецелосно зрела соја. Тие се меки и се јадат веќе по краток процес на подготовка.
Витамини и минерали
Исто како и сојата и едамам, тие се богати со висококвалитетни протеини. Една шолја варени зрна едамам може да содржи до 19 грама протеини.
Дополнителна предност на протеините од соја е нивниот квалитет. Имено, протеините од соја се слични на протеините од млекото и јајцата. Тоа значи дека се квалитетни, односно дека телото може лесно и ефикасно да ги искористи за градење мускули“, пишува порталот Крени Здраво.
Покрај тоа што е полн со растителни протеини, едамето се препорачува и поради своите влакна, антиоксидантни минерали и витамини – меѓу кои се издвојува витаминот К, важен за одржување на здравјето на коските и срцето.
Како да ги подготвите?
„Едамаме, која е попозната како зелена соја, најчесто се додава во јадења кои не бараат интензивна термичка обработка. Се додаваат во салати, рижото, супи, чорби, јадења со тестенини или како ужина меѓу оброците наместо јаткасти плодови)“, пишува порталот Крени Здраво за храна која одамна е популарна во азиската кујна, но со текот на времето стана дом и нам.
„Свежи мешунки од едамам може да се подготват на неколку начини; со бланширање во солена вода околу 5 минути, варење на пареа околу 10 минути или печење во вок неколку минути.
Вообичаено е потребно помалку време за да се подготват замрзнатите мешунки од емаме, а лесно се подготвуваат со бланширање во покриен стаклен сад во микробранова печка“, дознаваме на порталот.
Омилена закуска
Во нашите продавници обично можете да купите замрзнати мешунки од едамаме, но можете да ги најдете и сушени, како здрава закуска полна со протеини. Вкусот им е нежен, па лесно се комбинираат со разни намирници и јадења.