Британските научници предупредуваат дека истурањето на талог од кафе во одвод може да има многу штетни последици за животната средина, а причината за привлекување внимание кон овој проблем е казната од 150 фунти што неодамна мораше да ја плати еден жител на Западен Лондон откако истури талог од кафе во јавен одвод.
Околу 98 милиони шолји кафе се консумираат секој ден во Велика Британија, а дури две милијарди дневно низ целиот свет, објавува Science Alert.
Но, целата преостаната течност мора да се фрли некаде, без разлика дали сте дома, на работа или трчате кон автобусот. И иако првото утринско кафе е еден вид ритуал за многумина, тоа може да биде и несакан удар за животната средина кога се фрла, објавува The Conversation, мрежа на непрофитни медиуми кои објавуваат вести и истражувачки извештаи на интернет, а нивните автори се научници кои, заедно со професионални новинари и уредници, создаваат достапни резултати базирани на истражувања.
Истурањето на една чаша седимент не изгледа како проблем, но 98 милиони чаши седимент што се истураат во одводот секој ден создаваат многу поголем проблем за реките и локалните екосистеми, особено затоа што додаваме дополнителен волумен на она што веќе е во канализацијата на нашите домаќинства.
Голем дел од Велика Британија се управува со комбиниран канализациски систем, со една цевка што носи и дождовница од улиците и отпадни води од домаќинствата до постројка за третман на отпадни води. Значи, колку повеќе кофеин влегува во овие цевки, толку повеќе може да избега од процесот и да заврши директно во реките.
Шолја кафе содржи стотици хемикалии. Покрај кофеинот (под претпоставка дека не пиете кафе без кофеин), многу содржат млеко и шеќер, а некои содржат и какао, зачини и други состојки.
Кога станува збор за животната средина, кофеинот е најштетен бидејќи не се разградува брзо или лесно и е класифициран како загадувач во развој, со оглед на тоа што научниците неодамна почнаа да ги тестираат нивоата на кофеин и не ги следат континуирано.
Утврдено е дека кофеинот ги загадува швајцарските езера и реки уште во 2003 година. Во исто време, научниците предупредуваат дека истурањето кафе без кофеин во одводот не е без последици, бидејќи сите видови кафе ја намалуваат pH вредноста на водата, а кафето содржи и органски соединенија кои, за време на распаѓањето, ги лишуваат водните системи од кислород.
Покрај тоа, хранливите материи во кафето можат да го стимулираат растот на алгите и да резултираат со дополнително осиромашување на кислородот во реките и езерата, што потенцијално може да го намали животниот век на морските растенија и животни.
Зошто кофеинот е толку проблем?
Станиците за третман на отпадни води се разликуваат во нивната способност да го отстранат кофеинот, почнувајќи од 60 до 100 проценти, во зависност од видот на третман, дизајнот на постројката, сезоната, температурата и голем број други фактори. Ова значи дека дури и третираната вода може да содржи кофеин кога се враќа во реките и морињата.
Обилните дождови го влошуваат проблемот ако канализацијата е преоптоварена.
Кога ова се случува, непречистената отпадна вода се пренасочува директно во реките и водните патишта за да се спречи поплавување на домовите, бизнисите и постројките за третман на отпадни води. Без разлика дали е во одводот или во тоалетот, дел од кофеинот што го консумираме завршува во нашите реки и водни средини.
Проблемот е ист во Велика Британија, како и во секој друг дел од светот, вклучително и Антарктикот. Студија на 258 реки во 104 земји откри кофеин во над 50 проценти од испитаните локации.
Неодамнешните студии покажуваат дека кофеинот влијае на метаболизмот, растот и подвижноста на некои слатководни алги, растенија и ларви на водни мушички, што потенцијално доведува до нивна смрт. Кофеинот може да влијае на морскиот и растителниот свет дури и во мали количини.
Што треба, а што не треба да истурате во одводот?
Уличните одводи се дел од нашиот водоводен систем. Не истурајте ништо во одводот што не треба да заврши во реки, езера, плажи или море. Ова вклучува кафе или талог од кафе, течности на база на храна, масла, бои или топли масти, детергенти, белила, течности што остануваат од градежни работи и слично. Сите горенаведени треба да се отстранат на начин пропишан со закон или да се однесат во центри за собирање отпад.
Треба да дозволите уличните одводи да ја вршат својата единствена, едноставна работа – да собираат дождовница, а не отпадна вода.
Но, за жал, поради комбинираниот канализациски систем во многу земји во светот, нема голема разлика помеѓу истурање течности во мијалникот или во уличниот одвод. Значи, она што е добро за вашиот уличен одвод е добро за вашиот кујнски мијалник и животната средина. Ако ништо друго, бидете прагматични: талогот од кафе лесно може да го затне вашиот кујнски мијалник.
Значи, каде треба да ги истурите талогот од кафе и остатоците од него?
Ако го истурате талогот од кафе секој ден дома, обидете се да го разредете и да го користите како билен тоник. Течноста и талогот може да се истурат во вашата градина или цветните леи во мали количини. Внимавајте да не претерувате, бидејќи талогот од кафе може да ја зголеми органската содржина на почвата, а нивното редовно додавање на истото парче земја може да предизвика насобирање кофеин и цврсти материи, што е штетно и за растенијата и за функцијата на почвата.
Најдоброто место за истурање на талогот од кафе е во вашиот компост, но можете да го истурите и во отпадот од храна, кој може да се рециклира. Ако немате пристап до овие опции, ставете го талогот во соодветен сад и фрлете го.