Веројатно до сега во некој од рестораните или пекаристе пробале од превкусните лепчиња со маслинка и лук, па сте сакале да ги направите и дома, но не сте го знаеле рецептот. Сега можете да ги направите со леснотија, а целиот дом ќе ви мириса прекрасно.
Потребно е: 500 гр брашно, 400 мл млака вода, 20 гр свеж квасец, 1 лажиче сол, 1 лажиче шеќер, 5 лажици маслиново масло, 100 гр маслинки и 5 чешниња лук
Подготовка:
Во еден подлабок сад разматете го квасецот со малку топла вода. Потоа додадете ги целото брашно, сол, шеќер, масло и вода и со дрвена лажица крато убаво измешајте. Тестото оставете го на топло да стаса околу 30 минути. За тоа време исецкајте ги маслинките и издробете го лукот. Нараснатото тесто ставете го на набрашнета работна површина и со шпатула неколку пати преклопете го. Потоа со прсти истенчете го. Одозгора распоредете ги исецканите маслинки и лукот, па повторно со шпатула неколку пати преклопете го и со прсти притиснете го за да се распоредат маслинките и лукот.
Тестото поделете го на 5 делови за 5 лепињи. Во тавата во која ќе ги печете лепињите ставете хартија за печење и премачкајте ја со маслиново масло. Секој дел истенчете го со прсти и обликувајте лепиња. Ставете ги во тавата. Покријте ги и оставете ги уште 15-тина минути да одморат. Ставете да се печат во загреана рерна на 220 целзиусови степени околу 20 минути, односно додека не поруменат.
Добар апетит!