Превкусни се: Рецепт за подготовка на лепчињи со маслинки и лук како во рестораните

Веројатно до сега во некој од рестораните или пекаристе пробале од превкусните лепчиња со маслинка и лук, па сте сакале да ги направите и дома, но не сте го знаеле рецептот. Сега можете да ги направите со леснотија, а целиот дом ќе ви мириса прекрасно.

Потребно е: 500 гр брашно, 400 мл млака вода, 20 гр свеж квасец, 1 лажиче сол, 1 лажиче шеќер, 5 лажици маслиново масло, 100 гр маслинки и 5 чешниња лук

Подготовка:
Во еден подлабок сад разматете го квасецот со малку топла вода. Потоа додадете ги целото брашно, сол, шеќер, масло и вода и со дрвена лажица крато убаво измешајте. Тестото оставете го на топло да стаса околу 30 минути. За тоа време исецкајте ги маслинките и издробете го лукот. Нараснатото тесто ставете го на набрашнета работна површина и со шпатула неколку пати преклопете го. Потоа со прсти истенчете го. Одозгора распоредете ги исецканите маслинки и лукот, па повторно со шпатула неколку пати преклопете го и со прсти притиснете го за да се распоредат маслинките и лукот.

Тестото поделете го на 5 делови за 5 лепињи. Во тавата во која ќе ги печете лепињите ставете хартија за печење и премачкајте ја со маслиново масло. Секој дел истенчете го со прсти и обликувајте лепиња. Ставете ги во тавата. Покријте ги и оставете ги уште 15-тина минути да одморат. Ставете да се печат во загреана рерна на 220 целзиусови степени околу 20 минути, односно додека не поруменат.

Добар апетит!

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното