Бухтле се меко, воздушно пециво направено од тесто од квасец, кое едноставно освојува со својот сладок фил од џем. Овој рецепт обезбедува совршена комбинација на вкус и текстура и е омилен ширум светот, особено во земји како Хрватска, Србија и Унгарија.
Бухтите се совршени со шолја од омилениот чај или кафе, а можат да бидат десерт или ужина што децата ја обожаваат, пишува Крстарица.
Ако ви снемуваат идеи за домашни печива што ви се допаѓаат на мирисот на рерната, продолжете и откријте го рецептот за најмеките и најсочните лепчиња со џем!
Состојки:
За тестото:
– 500 гр брашно
– 250 мл млеко
– 100 гр шеќер
– 100 гр путер (стопен)
– 2 јајца
– 1 квасец (сув или свеж)
– прстофат сол
– ванилин шеќер (по избор)
За пополнување:
џем по избор (најчесто се користи џем од кајсии или малини)
За обложување:
1 јајце
шеќер во прав (по желба за посипување)
Подготовка:
Ако користите свеж квасец, растворете го во малку топло млеко со шеќер и оставете го да отстои 10 минути.
Ако користите суво, можете да го додадете директно во брашното.
Во поголем сад измешајте брашно, шеќер, ванилин шеќер и прстофат сол.
Направете бунар во центарот и додадете ги растопениот путер, јајцата и млекото со квасецот.
Мешајте додека не добиете мазно тесто.
Покријте го тестото со крпа и оставете го на топло место да нарасне околу 1 час или додека не се удвои во волумен.
Откако ќе нарасне тестото, замесете го и поделете го на помали делови (околу 50-60 гр.).
Секое парче тесто развлечете го, во средината ставете малку џем, преклопете и обликувајте топка.
Топчињата ставете ги во плех обложен со хартија за печење, оставајќи малку простор меѓу нив.
Покријте и оставете уште 20-30 минути да нарасне. Премачкајте ги со изматено јајце.
Печете во загреана рерна на 180°C околу 25-30 минути или додека не поруменат. Кога ќе се изладат лепчињата, посипете ги со шеќер во прав и послужете ги.