Аронијата е растение кое лесно се одгледува, нема природни непријатели и затоа е ценета како органско овошје, особено ако во нејзината близина нема загадувачи. Богат е со витамини Ц и Е, но содржи и витамини од Б групата, додека минералите вклучуваат калциум, калиум, манган, железо, фосфор и цинк.
Има многу лековити вредности на ова растение, но и можности за негова преработка. Сирупот од аронија е секако еден од најздравите и најквалитетните методи со кои може да се преработи ова растение.
Домашен сируп од аронија
Класичниот рецепт секогаш излегува дека одговара на сите вкусови, а подоцна можете да додадете зачини по ваш вкус и да експериментирате. Ви пренесуваме старомоден рецепт за брз и едноставен сируп од аронија, а од количината на состојки ќе добиете околу 1,75 л сируп.
Состојки
2 кг аронија
1 кг шеќер
1 л вода
Подготовка
Во поголем сад ставете ги шеќерот и водата и оставете да зоврие. Додадете ги исчистените и измиени бобинки од аронија, оставете да зоврие, а потоа притиснете ги со рачен миксер за бобинките да го испуштат сокот.
Гответе само минута или две, тргнете го од оган и оставете да се излади целосно. Изладената смеса процедете ја низ цедалка, по потреба неколку пати и оставете го овошјето да се исцеди од водата. Кога ќе го процедите целото овошје, уште еднаш протнете го низ цедалка на која ставите чиста газа или филтер за кафе и повторно истурете го во тенџерето и оставете да се вари 10 минути.
Не фрлајте ги бобинките што останале по цедењето, од нив можете да направите џем. Пред употреба добро стерилизирајте ги теглите, ставете го сокот во нив, цврсто затворете ги и чувајте ги на ладно место.
Сок од аронија без шеќер
Еве уште поздрав начин да направите сируп од аронија, без шеќер. Со овој рецепт без шеќер ќе добиете 1 литар сируп од аронија.
Состојки
300 гр бобинки од аронија
750 ml вода
Подготовка
Во блендер се става аронија и се прелива со вода, па сето тоа убаво се блендира додека не останат парчиња овошје и кога ќе зоврие, малку се намалува огнот и се варат 5 минути. Сирупот процедете го низ цедалка.
По желба во сирупот можете да ставите засладувач (мед или јаворов сируп), но можете и без него.
Сирупот истурете го во шишиња и чувајте го на ладно место.