Доколку сакате да подготвите вкусна и здрава туршија која ќе ве придружува во текот на целата зима, не ви се потребни многу состојки или конзерванси. Традиционалните пеглани пиперки, синоним за есен во Македонија, обезбедуваат богат вкус.
Овој хранлив зеленчук е богат со витамини и минерали, а бројни студии ги потврдија здравствените придобивки од јадењето црвени пиперки. Тие придонесуваат за превенција од кардиоваскуларни заболувања, подобрување на видот, здравје на коските, зајакнување на имунитетот и заштита од разни болести.
Доколку сакате печени пиперки, задолжително пробајте го овој рецепт.
Состојки:
5 кг црвени пиперки
2 глави лук
500 мл масло
200 гр сол
100 гр шеќер
1 лажичка зрна бибер
1 китка магдонос
Подготовка:
Измијте ги пиперките, извадете ги семките и исечете ги на дебели ленти. На дното од садот наредете ленти пиперки, посипете ги со сол и шеќер, па прелијте ги со малку масло и оцет. Додадете ги пиперките за возврат, повторувајќи ја постапката додека не ги потрошите сите состојки.
Оставете ги пиперките да отстојат преку ноќ, па наредете ги во стерилизирани тегли. Помеѓу редовите додајте ситно сечкан лук, бибер и магдонос. Прелијте ја течноста во која останаа пиперките и притиснете ги со пластична решетка.
Чувајте ги теглите на ладно, темно место и уживајте во богатиот вкус во текот на целата зима.