Плочки кои лесно се подготвуваат.
Состојки:
– 150 гр бадеми
– 130 гр овесна каша (помали видови)
– 2 лажици чиа семе
– 2 лажици сусам
– 100 гр мед
– 200 гр путер од кикирики
– 50 гр кокосово масло
– 50 гр суви брусница
Подготовка:
Сомелете ги бадемите во брашно.
Во поголем сад измешајте мелени бадеми, овесна каша, чиа семе и сусам.
На тивок оган растопете ги путерот од кикирики, медот и кокосовото масло. Растопената маса соединете ја со сувите состојки и додадете ги брусницата.
Префрлете ја смесата и притиснете ја во калап со димензии 20×20 cm, па ставете ја во фрижидер два часа. Изладената смеса исечете ја и послужете, пишува Index.hr.
Чувајте ги овие шипки во контејнер со капак и можат да останат во фрижидер неколку дена.
Пријатно!