Рецептот за пржен леб (прженица) е добро познат на сите, па затоа овој пат ви носиме варијација на темата – пржен леб на унгарски начин.
Тајната состојка што се додава за време на подготовката – ќе ве воодушеви!
Состојки (за 5 лица):
20 парчиња бајат леб
10 парчиња топено сирење
300 г рендано топено сирење
300 мл млеко
100 г брашно
4 јајца
масло за пржење
Подготовка:
Истурете го млекото во длабок сад. Во друг сад, добро изматете ги јајцата. Во трет сад, ставете го брашното, а во четвртиот, ренданото сирење.
Потопете ги кришките леб многу кратко во млекото, веднаш извадете ги и нежно стиснете ги меѓу дланките.
Ставете парче сирење на едното парче, потоа покријте го со друго парче – како сендвич.
Прво, извалкајте ги подготвените сендвичи во брашно, потоа во изматени јајца, а потоа ставете ги на чинија со рендано сирење и наросете уште малку сирење одозгора.
Добро загрејте го маслото во тава, а потоа испржете ги парчињата од двете страни додека не добијат убава, златно-кафеава кора.
Готовите тости ставете ги на кујнска хартија за да се впие вишокот маснотии, пишува Stvar ukusa, а го објавува krstarica.com.
Многу важно:
Подгответе го пржениот леб еден по еден. Значи:
Накратко потопете го во млеко → превиткајте го со парче сирење → извалкајте го во брашно и јајца → наросете го со сирење → веднаш ставете го во врело масло.
Дури потоа подгответе го следниот.