Состојки:
- 500 г пченка клавчиња (свежи или замрзнати)
- 1 л вода
- 1 лажичка сол
- 1 лажица шеќер (по желба – го засилува вкусот)
- 1 лажица путер или маслиново масло (по желба)
Подготовка:
- Во голем сад стави ја водата да зоврие.
- Додај ја солта и шеќерот во водата (шеќерот помага да се зачува слаткиот вкус на пченката).
- Кога водата ќе зоврие, додади ги пченка клавчињата.
- Вари на средна температура:
- Свежи пченка клавчиња: 5–7 минути
- Замрзнати пченка клавчиња: 8–10 минути
- Провери со вилушка дали се доволно меки. Ако се, тргни ги од оган.
- Исцеди ја водата и по желба додади малку путер или маслиново масло за да бидат посочни.
Совет:
Ако сакаш да имаш крцкава текстура (ал денте), вари ги 1-2 минути помалку, па веднаш стави ги во ладна вода за да го запреш готвењето.