Рецепт за варена пченка клавчиња

Состојки:

  • 500 г пченка клавчиња (свежи или замрзнати)
  • 1 л вода
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажица шеќер (по желба – го засилува вкусот)
  • 1 лажица путер или маслиново масло (по желба)

Подготовка:

  1. Во голем сад стави ја водата да зоврие.
  2. Додај ја солта и шеќерот во водата (шеќерот помага да се зачува слаткиот вкус на пченката).
  3. Кога водата ќе зоврие, додади ги пченка клавчињата.
  4. Вари на средна температура:
    • Свежи пченка клавчиња: 5–7 минути
    • Замрзнати пченка клавчиња: 8–10 минути
  5. Провери со вилушка дали се доволно меки. Ако се, тргни ги од оган.
  6. Исцеди ја водата и по желба додади малку путер или маслиново масло за да бидат посочни.

Совет:
Ако сакаш да имаш крцкава текстура (ал денте), вари ги 1-2 минути помалку, па веднаш стави ги во ладна вода за да го запреш готвењето.