Рецепт за вкусни чоколадни распукани колачиња

Ароматично задоволство со атрактивен изглед што лесно се подготвува.

Состојки:

– 150 гр чоколадо

– 80 гр путер или маргарин

– 2 јајца

– 100 гр шеќер во прав

– 1 кесичка ванилин шеќер

– 180 гр брашно

– 30 гр какао во прав

– 1/2 лажичка прашок за пециво

– цимет и ѓумбир по вкус

За тркалање на топчињата:

– 100 гр шеќер во прав

Подготовка:

Чоколадото и путерот растопете ги на пареа или на ниска температура и изладете ги.

Јајцата се матат со шеќер во прав и ванилин шеќер.

Измешајте ги сувите состојки (брашно, какао во прав, прашок за пециво, цимет и ѓумбир) во сад.

Изладеното чоколадо со путер измешајте го во изматените јајца, па додадете ги сувите состојки и убаво измешајте.

Покријте го садот со фолија и ставете го во фрижидер околу еден час (можеби и подолго).

Покријте го плехот со хартија за печење и загрејте ја рерната на 180 степени.

Со лажица се зема тестото, се обликуваат топчиња (со големина на помал орев), се валкаат во шеќер во прав и се редат во тавата (направете простор меѓу топчињата бидејќи ќе нараснат при печењето).

Чоколадните крекери треба да се печат 10 минути.

Кога ќе се изладат, чувајте ги во затворен сад.

Белешки:

Од оваа количина добивате 46 бисквити.

Добар апетит!

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното