Пржењето риба во тава е фрустрирачко за многумина – наместо убаво да се зарумени, таа често се лепи и се распаѓа, оставајќи парчиња од убаво парче риба. Добрата вест е дека можете да го избегнете ова ако обрнете внимание на неколку клучни работи. Со малку трпение и правилна техника, секое филе може да испадне совршено златно и, најважно, цело.
Најчестата грешка при пржење риба е ставањето на филето во недоволно загреан тав. Тавата мора да биде многу жешка – кога ќе го додадете маслото, треба малку да свети, но не треба да почне да чади. Рибата брзо ќе порумени во контакт со жешката површина и ќе создаде кора што ќе спречи лепење.
Ако не сте сигурни дали тавата е доволно жешка, тестирајте со мало парче риба – ако веднаш почне да прска и се движи без проблеми по минута или две, подготвени сте за останатото, пишува Индекс.
Користете масла што можат да издржат високи температури, како што се сончогледово, масло од репка или маслиново масло за пржење (не екстра девствено). Додадете доволно масло за да го премачкате дното на тавата со тенок слој, но не претерувајте – целта не е да се пржи во длабоко масло.
Не го допирајте прерано
Друга честа причина за лепење е нетрпението. Кога ќе ја ставите рибата во тавата, оставете ја да се готви без да се поместува најмалку 2-3 минути (во зависност од дебелината на филето). Ако се обидете да го свртите прерано, ќе се залепи бидејќи сè уште не е доволно зготвено.
Рибата ќе се „одлепи“ кога ќе биде подготвена за свртување. Ако видите дека лесно се одвојува од површината, тогаш е време за другата страна. Ако е залепена, само почекајте уште неколку минути. Трпението буквално вреди во овој случај.
Исто така, за најдобри резултати, користете тава со нелеплива површина или добро зачинета (зачинета) тава од леано железо. Ако имате риба со кожа, ставете ја во тавата прво од таа страна – кожата ќе порумени и ќе стане крцкава, а филето ќе остане сочно.
Конечно, не заборавајте – рибата е деликатна и не ѝ треба многу. Со соодветна температура, добро масло и малку трпение, секој пат ќе добиете убаво сварено филе.