Што е навистина поздраво – маст или масло?

Дали е поздраво салото или маслото, прашање кое често се поставува кај нас. Дали салото навистина долго време неправедно беше исфрлено од нашите кујни и диети или сепак беше оправдано?

Нутриционистите имаат различни совети кога станува збор за здравата исхрана, а сите се согласуваат во едно – никакво генерализирање не е добро. А совршен пример за тоа е свинската маст – која е исфрлена од нашата исхрана, а сега често читаме и слушаме дека е поздрава од растителните масла.

И која е вистината овде?

Повеќето рецепти вклучуваат употреба на некои масти – од печење до салата. Мастите се есенцијални за здравјето на срцето, за функцијата на телото, за здравјето на мозокот, но кога ги избираме, сакаме да бидеме сигурни дека ја избираме подобрата опција.

Со години слушавме од лекарите и нутриционистите дека свинската маст ќе ни даде маснотии, холестерол и мозолчиња, а потоа научните истражувања покажаа дека на свинската маст незаслужено и неправедно и се дава репутација на нездрава.

Спротивно на популарното верување, салото всушност може да биде здрав додаток на вашата исхрана кога се консумира во умерени количини.

Употребата на маснотии за пржење наместо, на пример, сончогледово масло, може да го намали ризикот од срцеви заболувања и рак, велат британските научници. Истражувањето спроведено во рамките на емисијата на Би-Би-Си „Верувај ми, јас сум доктор“ во 2015 година докажа дека свинската маст е поздрава и дека помеѓу маслото и маснотиите треба да изберете сало.

Во рамките на споменатата емисија, група истражувачи требаше да одговорат на прашањето „со кои масти и масла најдобро се готви?“.

„На групи волонтери им беа дадени неколку видови масти и масла – сончогледово масло, пченкарно масло, ладно цедено масло од канола, маслиново масло (рафинирано и екстра девствено), путер и маст – и побараа да ги користат во готвењето. Од учесниците беше побарано да го соберат преостанатото масло по готвењето, а тие потоа беа анализирани на Фармацевтскиот факултет во Лестер на Универзитетот Де Монтфорт.

Научникот Мајкл Мозли објасни дека кога маслата и мастите се загреваат за време на пржењето или готвењето, нивната молекуларна структура се менува.

„Се случува оксидација – реагира со кислородот во воздухот за да се создадат алдехиди и липидни пероксиди. На собна температура нешто слично се случува, иако побавно. Кога липидите се граничат, тие оксидираат“, вели тој.

„Сончогледот и пченкарното масло се во ред доколку не ги изложите на топлина, како пржење или готвење“, вели професорот Мартин Грутвелд. „Да имав избор помеѓу сало и полинезаситени масти, секој пат би користел сало“, вели тој.

Иако свинската маст има холестерол, тој холестерол е добар

Свинската маст е богата со холестерол, но нејзиното консумирање го регулира производството на холестерол во организмот.

Инаку, прениското ниво на холестерол во крвта е поврзано со поголем број смртни случаи, депресија, самоубиствено и агресивно однесување и Алцхајмерова болест. Нивото на холестерол во мастите е заштитник на здравјето, а не опасност за него. 100 g масти содржи 95 mg холестерол.

Иако на нашето тело му треба холестерол, вишокот на внес може да предизвика висок LDL (липопротеини со мала густина) во крвта, познат и како „лош холестерол“. Високото ниво на ЛДЛ може да предизвика акумулација на липиди во крвните садови, што доведува до срцеви заболувања и мозочен удар, пишува Healthnews.com.

Ова се само некои од придобивките на свинската маст:

По рибиното масло, салото е најголемиот извор на витамин Д.

За динстање и длабоко пржење, свинската маст е идеална бидејќи е неутрална.

Животинските масти го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања, така велат некои студии, но докажано е дека во периодот кога се користела свинската маст, стапката на овие болести била многу мала.

Исто така, научниците ја презентираа информацијата дека зголемувањето на пациентите со „болести на модерната цивилизација“, како што се дијабетес и срцеви заболувања, настанало кога животинските масти биле заменети со растителни масла и маргарин.

Бројни истражувања покажаа дека свинската маст има 33% помалку заситени (т.н. лоши) масти од путерот, двојно повеќе „добри“ мононезаситени масти и три пати поголем дел од омега-3 масни киселини. Свинската маст е исто така одличен извор на Б витамини и минерали.

Висока точка на греење

Салото има висока точка на загревање, што значи дека може да издржи високи температури без да се распаѓа и да создава штетни соединенија. Ова го прави одличен избор за пржење и пржење.

Богата со здрави масти

Свинската маст првенствено се состои од мононезаситени масти, кои се сметаат за здрави за срцето. Овие масти можат да помогнат да се намали нивото на лошиот холестерол и да се намали ризикот од срцеви заболувања кога се консумираат како дел од урамнотежена исхрана.

Природен засилувач на вкус

Кога се користи во готвењето, салото им дава на јадењата богат и зачинет вкус.

За разлика од другите масла, свинската маст има посебен вкус кој може да го подобри вкусот на вашите јадења. Неговата висока точка на загревање гарантира дека вашата храна се готви рамномерно и ја задржува својата природна влажност, што резултира со нежни и сочни оброци. Без разлика дали пржите или печете, салото е сигурен и вкусен избор, пренесува Нова.рс.

Следете го 4NEWS.mk на друштвените мрежи Facebook | Twitter | Instagram, како и преку нашиот Viber чет.
spot_img

Најважното