Нов тренд на TikTok го освои светот, а овој пат не станува збор за здравје или содржина на протеини, туку за текстура. Станува збор за растеглив јогурт, леплива, еластична верзија на омилениот млечен производ што стана глобален феномен.
Продавниците што нудат необичен десерт се појавуваат низ целиот свет, од Кина и Сингапур до Њујорк, а видеата од влакнестите чинии со овошје и боба топчиња собираат милиони прегледи, објавува Food & Wine.
Видеата што кружат на интернет го прикажуваат густиот, речиси влакнест јогурт што сè уште се јаде со лажица, но има уникатна текстура. Најлесниот начин да се опише неговата вискозност е да се спореди со „слуз“, леплива маса што е популарна на интернет речиси една деценија.
Откако доби популарност во Азија и Канада, растеглив јогурт неодамна пристигна во Соединетите Држави. Иако концептот може да изгледа чуден на почетокот, погледот на лепливата текстура и шарените додатоци како свежо овошје што продавачите му ги додаваат веројатно ќе ве натера да го пробате, објавува index.hr.
Што е растеглив јогурт?
Иако често се наведува како тренд што потекнува од Кина, растегливиот или „леплив“ јогурт стана вирален благодарение на продавниците во Сингапур, Џакарта и Онтарио. Сега е достапен во Њујорк, во населбата Флашинг во Квинс, каде што се наоѓа Mamie’s Yogurt, синџир што потекнува од Кина.
Лепливиот јогурт ретко се јаде сам. Повеќето продавници, вклучувајќи го и Mamie’s, го служат со широк избор на свежо овошје и гумени додатоци како што се боба топчиња и желе бонбони. Опциите за овошје вклучуваат диња, лубеница, грозје, манго, питаја, јагоди и боровинки, од кои сите може да се прелијат со боба топчиња или коцки желе од кокос.
Самата основа за јогурт, исто така, доаѓа во различни вкусови, од манго и личи до препознатливиот „густ вкус на млеко“ и спирулина. Тајната на неговата единствена текстура не е специфичниот вид млеко, туку додавањето на скроб – најверојатно тапиока, ориз или компир – што му дава карактеристичен вискозитет.
Направете го сами дома
Ако сакате да ја пробате оваа модерна закуска, можете сами да ја направите за помалку од пет минути со само три состојки. Креаторката Кет Лиу сподели едноставен рецепт: измешајте половина чаша грчки јогурт, половина чаша млеко и четвртина чаша скроб од тапиока во сад погоден за микробранова печка. Покријте го садот со пластична фолија, направете неколку дупки и загревајте две минути.
Откако ќе се загрее, добро промешајте ја смесата додека не се изедначи, а вашиот растеглив јогурт е готов. Сервирајте со сечкано овошје или, како што предлага авторот на рецептот, со црни сусамови семки и препечено соино брашно.
Видеото можете да го погледнете ТУКА