Еден од најслатките придружници на жешките летни денови е лубеницата – но што е со нејзините семки? Постарата генерација честопати ги плашеше децата велејќи дека ако ја голтнат, „свет од лубеници ќе им расте во стомакот“. Секако, ова не е вистина, но дали е навистина безопасно, или е навистина добро да се јадат и семките?
Краткиот одговор е не. Семките што минуваат низ несварени не се штетни, а ако ги џвакате, вашето тело може да добие многу корисни хранливи материи. Дињата не почнува да расте во нашите стомаци – но ако ги сомелеме, печеме или џвакаме семките и ги голтнеме, можеме да извлечеме вредни микро и макро хранливи материи од нив.
Според статијата на Healthline , овие семиња:
- добри извори на протеини (особено богати со аминокиселината аргинин, која може да помогне во ширењето на ѕидовите на крвните садови),
- се богати со магнезиум, железо, цинк и калиум,
- Тие содржат здрави незаситени масни киселини, вклучувајќи омега-6.
100 грама печени семки од лубеница содржат речиси 560 калории и 28 грама протеини – што ги прави споредливи со класичните маслени семки, како што се бадемите или семките од сончоглед.
Според деталните информации од болницата Винмек , најкорисниот начин за консумирање на семките е нивната подготовка: печење или мелење. Ова не само што ја зголемува нивната сварливост, туку и го прави нивниот вкус попријатен. На пример, многу луѓе ги додаваат мелените семки во салати, житарки или смутија, додека други ги јадат печени како ужина, со или без сол.
Сепак, важно е да се одржува умерено: поради нивната висока калорична содржина, не се препорачува прекумерно да се грицкаат – особено ако внимавате на внесот на енергија.
Иако на почетокот може да изгледа изненадувачки, семките од лубеница се всушност вистинска нутритивна бомба, и тие не се корисни само за оние кои сакаат помускулесто тело. Освен што содржат само мала количина шеќер , една од нивните клучни состојки е аргининот , аминокиселина која помага во ширењето на крвните садови и со тоа подобрување на циркулацијата на крвта. Ова може да биде особено важно во превенцијата од кардиоваскуларни заболувања, но може да игра и улога во регенерацијата по тренингот, бидејќи обезбедува подобра испорака на кислород и хранливи материи до мускулите. Не е случајно што се наоѓа и во многу додатоци во спортската исхрана.
Семките се исто така богати со магнезиум , кој игра клучна улога во многу процеси, од функцијата на нервниот систем до регулирањето на шеќерот во крвта и спречувањето на мускулни грчеви. Недостатокот на магнезиум не само што може да предизвика замор или раздразливост, туку може да го зголеми и ризикот од развој на нарушувања на срцевиот ритам на долг рок . Редовното, умерено консумирање семки од лубеница затоа може да придонесе за обезбедување на дневен внес на магнезиум – особено за оние кои вежбаат многу или водат стресен живот.
Железото што го содржи е од суштинско значење за производство на хемоглобин што носи кислород. Ова може да биде особено важно за жени со менструација, вегетаријанци или луѓе склони кон анемија . Железото им помага на клетките да снабдуваат кислород, со што ги поддржува и физичките и менталните перформанси.
Цинкот , кој е присутен и во поголеми количини во семките, игра важна улога во функцијата на имунолошкиот систем, заздравувањето на раните, хормоналната рамнотежа, па дури и здравјето на кожата и косата. Недостатокот на цинк може да доведе до опаѓање на косата , сува кожа и ослабен имунолошки систем, па затоа е особено вредно да го вклучите овој минерал во вашата дневна исхрана од природни извори.
На крај, но не и најмалку важно, семките од лубеница содржат и антиоксиданси , кои помагаат во неутрализирање на слободните радикали, со што се забавува процесот на стареење и се намалува ризикот од развој на одредени хронични заболувања. Значи, овие ситни семки нудат многу повеќе отколку што изгледаат на прв поглед: тие го снабдуваат нашето тело со сложена, природна форма на многу есенцијални хранливи материи.
Ако сте алергични на одредени семки, како што се семки од сончоглед или тиква, треба да бидете внимателни. Исто така, запомнете: консумирањето големи количини може да биде оптоварувачко за желудникот, особено суровите со лушпа.
Ако вашата цел е да ги искористите хранливите материи, не заборавајте темелно да ги џвакате семките или да користите печена, мелена форма. Во спротивно, семките едноставно ќе исчезнат без вашето тело да има корист од нив.