Јајце секое утро дава сила, е позната поговорка, како и фактот дека јајцата се еден од подобрите избори за првиот утрински оброк. Сепак, студиите покажаа дека е подобро да се јаде грст јаткасти плодови за појадок наместо јајца. Замената на јајцата со 25 до 28 грама јаткасти плодови може да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести за 17 отсто, заклучија истражувачите.
Неодамнешната научна анализа објавена во списанието BMC Medicine покажува дека нема значителна корист од замена на рибите и морските плодови со алтернативи од растително потекло. Исто така, нема доволно докази за поддршка дека замената на млечните производи може да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести. Сепак, се покажа дека замената на јајцата со јаткасти плодови или цели зрна го намалува ризикот од развој на дијабетес тип 2.
Луѓето кои замениле 50 грама преработено месо со иста количина мешунки како леќа и грав, имале 23 отсто помал ризик од развој на кардиоваскуларни болести или смрт од нив. Намалување на ризикот од 27 отсто е забележано кај оние кои јаделе од 28 до 50 грама јаткасти плодови наместо преработено месо.
Исто така, со замена на преработеното месо, јајца, сирење, путер или јогурт со авокадо, забележано е намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Сепак, истражувачите истакнуваат дека овие податоци се базираат на резултатите од само една студија.
„Повеќето луѓе го започнуваат денот со јајце или преработено месо за појадок, но резултатите од оваа анализа сугерираат дека замената на овие намирници со растителна храна може да биде подобра опција. Исто така, постојат докази дека луѓето би можеле да имаат корист од замена на живината со растителна – храна базирана на храна“, рече таа. е д-р Сабрина Шлезингер од германскиот центар за истражување на дијабетес.
Резултатите покажуваат дека замената на путерот со маслиново масло може да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести за четири проценти. Анализата сугерира дека најголемото намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести, од 36 проценти, може да се забележи кај луѓето кои заменуваат 50 грама преработено месо дневно со 30 грама цели зрна.
Замената на црвеното или преработеното месо со јаткасти плодови, цели зрна или житарки го намали ризикот од дијабетес тип 2. Исто така, најголемо намалување на шансите за рана смрт, од 21 отсто, е забележано кога преработеното месо било заменето со јаткасти плодови, пишува Index.hr. .