Што мислите за кафето без кофеин? Еве што всушност претставува, многу луѓе не знаат како се прави

За некои тоа е незамисливо, а потоа се појавуваат вообичаените прашања „која е поентата на кафето тогаш?“ За други, тоа е единствениот начин да уживаат во вкусот на кафето без трема, несоница или забрзан пулс. Безкофеинското кафе (или безкофеинско кафе) долго време има репутација како „лажно“ кафе, но денес, со современите методи на преработка и подобар квалитет, сè повеќе луѓе ги препознаваат неговите придобивки.

Без разлика дали сте чувствителни на кофеин, сте бремени, имате проблеми со спиењето или само сакате шолја кафе навечер – безкофеинското кафе може да биде решение кое има смисла. Само е важно да знаете точно што пиете.

Што точно е кафе без кофеин и како се прави?

Безкофеинското кафе не е безкофеин, барем не целосно. Сепак содржи мали количини на кофеин, но значително помалку од обичното кафе. Додека стандардна шолја кафе има просечно 80-100 мг кофеин, безкофеинското кафе обично содржи 2-5 мг по шолја.

Постојат неколку методи за отстранување на кофеинот од кафето, од кои најчести се:

  • метод на растворувач (хемиски третман со употреба на метилен хлорид или етил ацетат),
  • швајцарски метод на вода (без хемикалии, само со вода и филтер),
  • Метод со CO₂ (поскап, но многу ефикасен и нежен кон аромите).

Идеално, процесот отстранува околу 97-99% од кофеинот, без да го уништи вкусот на кафето. Квалитетот на кафето без кофеин во голема мера зависи од методот на преработка, но и од самата суровина – ако се користи висококвалитетна арабика, разликата во вкусот може да биде минимална.

Постојат ризици – внимавајте на овие работи

Европскиот метод на декафеинизација, најшироко користен во индустријата, користи хемиски растворувачи како што се метилен хлорид или етил ацетат. Процесот вклучува варење и потопување на зрната кофеин во овие растворувачи, кои се врзуваат за кофеинот и го екстрахираат од зрната. Потоа зрната се исплакнуваат и сушат пред печење.

Иако метилен хлоридот има индустриски углед (се користи и во средства за отстранување боја), количината што останува на зрното е исклучително мала – околу 0,001%, што според прописите на FDA (Американска администрација за храна и лекови) е во прифатливи граници и не се смета за опасна за здравјето на луѓето.

Сепак, метилен хлоридот е потенцијално канцерогена хемикалија и е поврзана со оштетување на црниот дроб, срцето и нервниот систем при поголема изложеност. Затоа многу здравствени и еколошки организации бараат построги регулативи, а во јануари 2024 година беше покрената официјална петиција за забрана на вакви растворувачи во прехранбената индустрија.

Доколку ви е важно вашето кафе да не дојде во контакт со хемикалии, изберете производи означени со „Swiss Water Process“ или „CO₂ processed“. И двата методи го отстрануваат кофеинот без растворувачи и се сè попопуларни во светот на специјализираното кафе.

Кој пие кафе без кофеин и зошто?

Сè повеќе луѓе преминуваат на кафе без кофеин од многу практични причини. Луѓето кои страдаат од несоница, анксиозност, срцеви проблеми или гастритис честопати не го толерираат добро кофеинот, а на бремените жени често им се советува да го избегнуваат или ограничат. Но, тоа не значи дека мора да се откажат од утринскиот ритуал со кафе.

Исто така, некои луѓе едноставно го обожаваат вкусот на кафето, но не го сакаат „ударот“ со кофеин. Со кафе без кофеин, можат да уживаат во шолја кафе по вечерата без да ризикуваат бессона ноќ.

Денес, достапни се и бројни специјални кафеа без кофеин, кои се печат со иста грижа како и стандардните, а баристите во сè повеќе кафулиња нудат еспресо без кофеин кои се всушност доста вкусни. Секако, кога се направени правилно.