Што се случува кога ќе го исфрлите лебот од исхраната – докторите предупредуваат

Има толку многу различни работи за лебот што повеќе не им е јасно на луѓето дали е подобро да го јадат или не. Не е лесно да се најде поздрав леб што ќе го задоволи вашиот вкус, но едно нешто треба да знаете пред да го исфрлите од вашата исхрана – ризикувате да не добиете доволно рафинирани житни култури, и затоа нема хранливи материи, покажа новата студија.

Имено, според податоците собрани во студијата, се покажа дека десет проценти од возрасните во САД имаат пад на енергијата затоа што не јадат рафинирани житни култури, што резултира со недостаток на важни хранливи материи во исхраната, како на пр. диетални влакна, магнезиум и железо.

Лебот, житарките и јаглехидратите се главно озлогласени. Сепак, јаглехидратите се најдобриот извор на енергија за телото и претпочитаниот извор на енергија за мозокот “, вели диететичарката Сара Вилијамс.

Таа истакнува дека работела со многу клиенти кои имале забележително зголемување на енергијата откако почнале да консумираат доволно јаглехидрати. Имено, диететичарката додава дека во здрава, урамнотежена исхрана, треба да се внесат околу 40-60 проценти од калориите од јаглехидратите, што вклучува леб и житарици.

И Кејси Барнс потврдува дека е важно да се јадат јаглени хидрати во умерени количини.

„Тие му даваат енергија на телото, особено ако имате намера да бидете физички активни во текот на денот“, вели таа, додавајќи дека не е неопходно целосно да се елиминираат лебот или житарките од исхраната.

Таа, исто така, посочува дека кога ќе одлучите да исфрлите група на храна од вашата исхрана, мора да размислите со што ќе ја замените, за да не го загрозите вашето здравје.

За да бидете сигурни дека добивате доволно хранливи материи од житарките, Барнс ве советува да консумирате леб од цело пченица и никнат житарки, како и да јадете кафеав ориз, јачмен, овес, ‘рж …

„Со вклучување на оваа храна во вашата исхрана, ќе добиете доволно влакна, железо, фолна киселина и магнезиум, ќе бидете сити и ќе имате доволно енергија. Запомнете дека ниту една храна не е лоша сама по себе, важно е само да имате рамнотежа и да одредите кои порции се најдобри за тебе“, вели таа.