Што се случува со телото ако јадеме чипс секој ден?

КРЦКАВИ, солени и тешко да се одолее – чипсот е омилена ужина за многумина. Меѓутоа, ако овој „сладок компир“ се претвори во секојдневна навика, здравствените последици можат да бидат сериозни.

Истражувањето објавено во Британскиот медицински журнал покажа дека луѓето кои јадат пржени компири три пати неделно имаат 20% поголем ризик од дијабетес тип 2, а оние кои ги јадат пет пати неделно имаат 27% поголем ризик. Подолу, претставуваме како дневната консумација на чипс влијае на телото.

  1. Зголемувањето на телесната тежина е речиси неизбежно
    Чипсот е многу калоричен и сиромашен со растителни влакна и протеини, па затоа не дава чувство на ситост. Поради нивната крцкава текстура, лесно е да се изеде премногу од нив, а брзо го враќаат чувството на глад, што доведува до прејадување и зголемување на телесната тежина.
  2. Висок крвен притисок
    Една порција чипс може да содржи над 200 мг натриум. Прекумерниот внес на сол го зголемува крвниот притисок и го оптоварува срцето и крвните садови, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.
  3. Повисок ризик од дијабетес
    Помфритот брзо се вари и предизвикува ненадејни скокови во шеќерот во крвта. Честото консумирање на таква храна го зголемува ризикот од инсулинска резистенција и дијабетес тип 2, особено кај луѓе со генетска предиспозиција.
  4. Лошо варење и здравје на цревата
    Поради недостатокот на влакна, чипсот не ја стимулира функцијата на цревата. Редовното грицкање може да доведе до запек и да го наруши балансот на корисни бактерии во цревата, што го ослабува имунитетот и целокупното здравје.
  5. Потенцијален ризик од рак
    Пржењето на високи температури создава акриламид, соединение кое е поврзано со поголем ризик од рак. Повремената консумација не е причина за загриженост, но секојдневното изложување на ова соединение може да биде штетно на долг рок.
  6. Влијание врз енергијата и расположението
    По јадењето чипс, нивото на шеќер во крвта брзо се зголемува, а потоа паѓа, што предизвикува замор, нервоза и желба за повеќе храна. Овој ефект на „ролеркостер“ го нарушува и расположението и нивото на енергија на долг рок.