Ако ја сакате јапонската кујна, веројатно ви е позната зелената паста што оди со суши и сашими. Веројатно сте научиле и да го земате во мали количини за да не ја „изгори“ устата.
Васаби расте во дивината на Јапонија и има неверојатни својства. Тој е клучен елемент на јапонската кујна и се консумира во оброците, но и како ужина со кикирики или печен грашок. Некои дури и го земаат во форма на капсули како додаток во исхраната, пишува Zapodjena.rs.
Што е Васаби
Васаби (или јапонски рен) е вид на зачинета ротквица, позната како Wasabia japonica, растение од семејството на крстовидни (Brassicaceae). Ова растение природно расте во дивината на Јапонија, покрај бреговите на реките во планинските долини и се одгледува главно во префектурата Шизуока. Освен во Јапонија, Васаби се одгледува и во Русија, Кина, Кореја, Нов Зеланд, Европа (особено во Исланд, Унгарија, Холандија и Велика Британија), Западна Канада и одредени американски држави, како Орегон, Северна Каролина, и Тенеси.
Автентична Васаби паста се добива со ситно рендање на подземниот дел од стеблото на растението. Одгледувањето на Васаби бара специфичен тип на земја, вода и климатски услови, што го отежнува и скапо неговото одгледување.
Автентични јапонски васаби
Зелената паста која често се наоѓа со суши во Европа и САД, како и во многу јапонски супермаркети и ресторани, содржи само мал процент Wasabia japonica. Кај најевтините производи содржината на васаби е 0%, додека кај повисокиот квалитет достигнува и до 10%. Овие пасти генерално се направени од рен, растение од исто семејство како ротквицата, во комбинација со растително масло, пченкарен скроб, сенф, ароми, зачини и зелени бои.
Потенцијални здравствени придобивки од Васаби
Природните состојки на Васаби, како што се изотиоцијанати (ITC), кои му даваат пикантен вкус, му обезбедуваат голем број извонредни својства:
Антибактериски ефект: Васаби може да го намали ризикот од труење со храна предизвикан од бактерии како што се стафилокока и ешерихија коли, како и да заштити од инфекција со Helicobacter pylori.
Антивоспалително и антиоксидативно дејство: Ги штити клетките од оксидативен стрес.
Поддршка за имунолошкиот систем: Го зајакнува имунитетот, го стимулира производството на ензими за варење и го олеснува варењето.
Когнитивна поддршка: Јапонската студија, објавена од Everyday Health, покажа дека додатоците базирани на васаби можат да ја подобрат меморијата кај постарите лица и да го забават когнитивниот пад.
Регулирање на телесната тежина: Прелиминарните студии на животни покажаа дека екстрактот од листот Васаби може да го ограничи формирањето и акумулацијата на масните клетки.
Превенција на остеопороза и подобрување на циркулацијата: Васаби има вазодилататорски ефект и промовира подобар проток на крв.
Антиканцерогени својства: Истражувањата покажаа дека ИТЦ во коренот Васаби може да помогне во спречување на одредени видови на рак.